Coca-Cola: Πρόταση εξαγοράς της Coca-Cola Amatil της Αυστραλίας έναντι 6,6 δισ.

Coca-Cola: Πρόταση εξαγοράς της Coca-Cola Amatil της Αυστραλίας έναντι 6,6 δισ.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία εμφιάλωσης της Coca-Cola κατέθεσε πρόταση εξαγοράς ύψους 6,6 δισ. δολαρίων για την ομόλογη εταιρεία Coca-Cola Amatil στην Αυστραλία, μία πρόταση σε χαμηλή τιμή την οποία η εταιρεία-στόχος δέχτηκε λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Η συμφωνία αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην Αυστραλία φέτος, τιμολογεί ωστόσο την εταιρεία στόχο χαμηλότερα από την αποτίμησή της στην αγορά τον Φεβρουάριο, προτού οι φόβοι για την πανδημία του Covid-19 να αρχίσουν να ταράζουν τις διεθνείς αγορές και να βυθίσουν τον πλανήτη σε ύφεση.

Η αποδοχή από την αυστραλιανή εταιρεία υποδηλώνει εκτιμήσεις για μία οικονομική ανάκαμψη που ίσως να χρειαστεί χρόνια, μια άποψη πιο απαισιόδοξη από αυτήν κάποιων οικονομολόγων που διαβλέπουν βελτίωση των οικονομικών δεικτών, Τα κέρδη της Coca-Cola Amatil δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από το κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ από τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της Coca-Cola Amatil σημείωσαν άνοδο έως και 15% στα 13,31 δολάρια Αυστραλίας, χαμηλότερα από την προτεινόμενη τιμή των 12,75 δολαρίων Αυστραλίας, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές υπολογίζουν την πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί η συμφωνία.

Εκπρόσωπος της Coca-Cola, που κατέχει μερίδιο 31% στην αυστραλιανή εταιρεία και 19% της εισαγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Coca-Cola European Partners PLC CCEPC.L (CCEP) δήλωσε ότι η συμφωνία θα εξυπηρετεί «τα συμφέροντα και των δύο εταιρειών και του συνολικού συστήματος της Coca-Cola».

Η συμφωνία θα χρειαστεί την έγκριση της Επιτροπής Θεώρησης Ξένων Επενδύσεων της Αυστραλίας που φέτος έχει αυξημένη ισχύ ώστε να μπλοκάρει συμφωνίες που πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας ή τις αλυσίδες τροφοδοσίας.