Χρηματιστηριακές ευκαιρίες στην τηλεϊατρική και την ψηφιακή υγεία

Χρηματιστηριακές ευκαιρίες στην τηλεϊατρική και την ψηφιακή υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία, επιτάχυνε τις εξελίξεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον χώρο της υγείας, όπως είναι η καταπολέμηση της ανισότητας στην παροχή υπηρεσιών ιατρική φροντίδας, η μακροβιότητα, οι ψηφιακές υποδομές των συστημάτων υγείας και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Για να δούμε λοιπόν αναλυτικά τους τέσσερις τομείς, που αναπτύσσονται δυναμικά μέσα σε αυτό το απαιτητικό υγειονομικό περιβάλλον και που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρώτος τομέας είναι ο τομέας της τηλεϊατρικής. Δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται για την ψηφιακή διασύνδεση ανάμεσα στους ιατρούς και στους ασθενείς. Μια διασύνδεση που καλύπτει τη διάγνωση, τη θεραπεία, τον προγραμματισμό της φαρμακευτικής αγωγής, τις παραγγελίες φαρμάκων, καθώς και τη χρήση εξειδικευμένων ψηφιακών εφαρμογών υποστήριξης ασθενών.

Ο δεύτερος τομέας είναι διασύνδεση ανάμεσα σε ιατρικές συσκευές. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατρικές συσκευές θα επικοινωνούν μεταξύ τους, μεταφέροντας δεδομένα, αποτελέσματα εξετάσεων, ιατρικούς φακέλους και ταυτόχρονα θα γίνεται online παρακολούθηση των ασθενών. Έτσι οι ιατροί θα μπορούν να καταλήγουν σε ταχύτερες διαγνώσεις, να παρακολουθούν online τους ασθενείς και να προλαμβάνουν τις εξελίξεις μέσω άμεσων προγνώσεων. 

Ο τρίτος τομέας είναι ο χώρος της ανάλυσης ιατρικών δεδομένων, που καλύπτεται κάτω από την περιγραφή Health Care Analytics. H παραγωγή, συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση στατιστικών δεδομένων των υπηρεσιών υγείας, μέσω των μεθόδων Data Analytics και Τεχνητής Νοημοσύνης, λύνει μια σειρά προβλημάτων για την ερευνητική εκμετάλλευση διεσπαρμένων και μη αξιοποιήσιμων ιατρικών και φαρμακευτικών δεδομένων από όλο τον κόσμο.

Και ο τέταρτος τομέας, είναι αυτός της πλήρους ψηφιοποίησης όλων των διοικητικών υποδομών και των διαδικασιών υποστήριξης. Από το κλείσιμο ενός ραντεβού μέχρι την είσοδο των ασθενών στα νοσοκομεία, από την αναζήτηση ιατρών, κλινικών και νοσοκομείων μέχρι την οικονομική διαχείριση του νοσηλευτικού κύκλου ενός συμβάντος και από την αξιολόγηση των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, μέχρι παρακολούθηση  από την πλευρά του ασθενούς των εξελίξεων της επιστήμης σχετικά με την πάθηση του.  

Η εταιρεία Teladoc Health (NYSW:TDOC), είναι η ηγέτιδα δύναμη της τηλεϊατρικής. Εξειδικεύεται στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, στη διασύνδεση ασθενών με φορείς παροχής υγείας και στην παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Στην πλατφόρμα της φιλοξενούνται πάνω από 33 εκατ. πολίτες. Η κεφαλαιοποίηση της TDOC βρίσκεται στα $24 δισ.

TDOC

Η εταιρεία Nuance Communications (NASDAQ: NUAN), μέσω της χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, εξειδικεύεται στον γενικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας. Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει την ανάπτυξη και διασύνδεση ιατρικών αρχείων EHR  (electronic health records), ακόμα και φωνητικής μορφής από ασθενείς που περιγράφουν τα συμπτώματα τους, ή την ανταπόκριση τους σε φαρμακευτικές αγωγές. Επιπλέον η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα ψηφιακών διαγνώσεων. H κεφαλαιοποίηση της NUAN βρίσκεται στα $16 δισ.

NUAN

Η iRhythym Technologies (NASDAQ:IRTC), επικεντρώνεται σε εφαρμογές παρακολούθησης εξ αποστάσεως  καρδιακών νοσημάτων, μέσω ειδικών wearable συσκευών που είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, μέσω διαδικτύου. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται πάνω biosensors που καταγράφουν τα στοιχεία και τα αποστέλλουν σε servers, προσφέροντας ανάδραση, τόσο στον ασθενή, όσο και τους ιατρούς που τον παρακολουθούν. Η IRTC έχει κεφαλαιοποίηση $1,6 δισ.

IRTC

H Invitae Corporation (NYSE: NVTA), επικεντρώνεται σε γενετικές εξετάσεις και ιστορικά γενετικά δεδομένα που έχουν ως σκοπό τη διάγνωση των πιθανοτήτων και του ρίσκου της νόσησης από καρκίνο, ή από άλλες ασθένειες που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο DNA. Με την εξαγορά της Archer DX, η εταιρεία εισέρχεται στο χώρο της ογκολογίας, αφού θα παρακολουθεί και τις γενετικές αλλαγές των καρκινικών όγκων. Η NVTA έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των $6,2 δισ.

NVTA

Και οι 4 προαναφερθείσες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε τομείς που μόνο άνθηση θα γνωρίσουν τα επόμενα χρόνια. Σε ένα χώρο, όπως είναι ο Ιατρικός, που ευεργετείται  σε σημαντικό βαθμό από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.