Χρ. Σταϊκούρας: Δρομολογείται η πλήρης άρση των capital controls

Χρ. Σταϊκούρας: Δρομολογείται η πλήρης άρση των capital controls

 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με μεθοδικότητα προχωρά, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

«Δρομολογείται, με μεθοδικότητα, η διαδικασία για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015», εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου, παρουσιάζοντας παράλληλα τις πρώτες θετικές ενδείξεις της οικονομίας.

Ειδικότερα, κατά τον κ. Σταϊκούρα, «εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών, εκδόθηκε 7ετές ομόλογο, με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018 ενώ ενισχύθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σημειώνοντας την υψηλότερή επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014».

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σε λίγη ώρα αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις.

«Κατατέθηκε και συζητάμε σήμερα το 1ο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου και των προτεραιοτήτων της, τις πρώτες λελογισμένες μειώσεις φόρων και τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις οφειλές των πολιτών προς την εφορία, νωρίτερα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Οφειλές που ανέρχονται σήμερα στα 104 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014, συνέπεια της οικονομικά αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε, δε, την εν λόγω πρωτοβουλία ως μια κίνηση που έχει έντονες διαστάσεις, κοινωνικές και αναπτυξιακές. «Αποτελεί βήμα προς τα πάνω, στο ενάρετο σπιράλ», τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι στόχος της φορολογικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς βεβαίως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας.