Χρ. Μεγάλου: Θα μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια κατά €50 δισ. μέχρι το 2021

Χρ. Μεγάλου: Θα μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια κατά €50 δισ. μέχρι το 2021

Στο υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν τα NPLs κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021.

Μιλώντας στο CNBC, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να εστιάσει η οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, καθώς το επίπεδό τους αγγίζει το 44,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι υπήρξε «σημαντική βελτίωση» στον τομέα αυτόν, ωστόσο πρόσθεσε πως «θα ήθελα να δω ακόμα μεγαλύτερη μείωση των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών».

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν σχεδόν το 28% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσό που παράγει αυτή η χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ ευτυχής, αν μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε».

«Όσα περισσότερα όπλα έχουμε στο οπλοστάσιό μας για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο CEO σχετικά με τις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών.

«Είχαμε περιπτώσεις όπου τα funds ανταγωνίζονταν και στη διαδικασία αυτή του ανταγωνισμού έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά για αυτά τα assets. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επί της αρχής για την πώληση αυτών των δανείων και για το επίπεδο του ανταγωνισμού και της δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά των NPLs. Τολμώ να πω ότι αυτές τις ημέρες μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες asset στην Ελλάδα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», πρόσθεσε.