Χειροδικίες και... φορτηγάκια για χοίρους στο «ρινγκ» της Creta Farms

Χειροδικίες και... φορτηγάκια για χοίρους στο «ρινγκ» της Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Η σημερινή -εξ αναβολής- Γενική Συνέλευση της Creta Farms ήταν ήδη “φορτισμένη” από τις αρχές τις εβδομάδας όταν ο Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης με μία δημόσια δήλωσή του κατήγγειλε “μαφιόζικες μεθόδους” από την πλευρά της διοίκησης της Creta Farms (την οποία ασκεί ο αδελφός του Μάνος) προκειμένου να επιτευχθεί “ψευδεπίγραφη πλειοψηφία” την οποία δεν προτίθεται να επιτρέψει. Κανείς όμως δεν πίστευε ότι επρόκειτο να καταλήξει σε χειροδικίες.

Όπως αποδείχθηκε όμως, δεν χρειάστηκε πολύ χρόνος για να ανταλλαχθούν “πυρά” μεταξύ των δύο πλευρών. Η Creta Farms κατήγγειλε επίσημα ότι «ο μέτοχος κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του "επιχείρησαν να καταλάβουν πραξικοπηματικά το προεδρείο" χειροδικώντας κατά του Προέδρου του Δ.Σ. με αποτέλεσμα "να ακολουθήσουν εντάσεις που καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της Γ.Σ.». Η Γενική Συνέλευση, αναβλήθηκε έτσι για τις 3 Οκτωβρίου… Κατα την εταιρεία.

Με την εκδοχή αυτή, όμως διαφωνεί ο Κ. Δομαζάκης που επανήλθε αργότερα με δήλωσή του σημειώνοντας ότι παρακολουθεί “άναυδος το κρεσέντο ψεύτικων ανακοινώσεων αλλά και διαρροών της συμμορίας του Εμ. Δομαζάκη για τα τεκταινόμενα στην σημερινή Γενική Συνέλευση της Creta Farms”. Ο ίδιος δήλωσε πως υπήρξε “καταχρηστική προσπάθεια διακοπής από τον κ. Εμ. Δομαζάκη αλλά η Συνέλευση ολοκληρώθηκε κανονικά και εξελέγη με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία νέο ΔΣ της Creta farms”. Επίσης ο κ. Κ. Δομαζάκης επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν χειροδικίες, αλλά τους απέδωσε στην... άλλη πλευρά: “Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Δομαζάκης προπηλάκισε τον έγκριτο καθηγητή Εμπορικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Τέλλη. Γι'' αυτό υπάρχει και αποδεικτικό υλικό. Μάλιστα ο κ. Εμ. Δομαζάκις φοβούμενος την υποβολή μηνύσεως και τη διαδικασία αυτοφώρου έσπευσε να εξαφανιστεί σκαρφαλώνοντας την καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς χοίρων. Και για αυτό υπάρχει αποδεικτικό υλικό".

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το σενάριο μιας παρωδίας για το corporate governance... made in Greece, αν δεν ήταν μια πραγματικότητα από την τύχη της οποίας εξαρτώνται 800 εργαζόμενοι, δάνεια της τάξης των 120 εκατ. ευρω, και υποχρεώσεις άνω των 35 εκατ. Ευρώ σε προμηθευτές που αγωνιούν. Και με την προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών, να λήγει αυρίο Παρασκευή.

Σε αυτό το κλίμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν στάθηκε δυνατόν να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες ενεχυρίασης μετοχών των δύο μεγαλομετόχων, προκειμένου να εισρέυσει στην εταιρεία η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση, απαραίτητη για να μείνει εν ζωή η Creta Farms, μέχρι να εισέλθει ο στρατηγικός επενδυτής. Θεωρητικά η χρηματοδότηση θα κάλυπτε το διάστημα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, περίοδος κατα την οποία είχε υπολογιστεί πως θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με τις παρατάσεις, όμως στην ίδια τη διαδικασία, και το κλίμα να “φορτώνει” μεταξύ των αδελφών Δομαζάκι, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη λύση θα είναι περισσότερος. Και στο διάστημα αυτό οι κίνδυνοι θα αυξάνουν, καθώς στο μεταξύ θα λήξει και η ισχύς του ΜΟU που είχε υπογραφεί μεταξύ αδελφών Δομαζάκι και τραπεζών.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες ζητούν την ενεχυρίαση μετοχών που πλησιάζουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου -από τα σχεδόν ισόποσα μερίδια των αδελφών Δομαζάκη- της Creta Farms, ενώ σε αυτές έχει ήδη περάσει το 19% (στις συστημικές) και άλλο ένα 21% (στη Συνεταιριστικη Χανίων).

Πλεόν τα ερωτήματα στρέφονται στο κατά πόσον οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προγραμματισμένη για αύριο διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών. Όπως είναι γνωστό για την Creta έχουν ήδη εκδηλώσει εγγράφως και επίσημα ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που περιλαμβάνουν ανταγωνιστές της Creta, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια. Οι πληροφορίες φέρουν μεταξύ των εν δυνάμει μνηστήρων την πλευρά του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλο (με το ενδιαφέρον να εκφράζεται μέσω της Nikas), της VNK Capital (της οικογένειας Κάτσου που έχει εντάξει στο portfolio των δραστηριοτήτων της στα τρόφιμα την
Παλίρροια) του όμιλος Βιτζηλαίου (της Impala), της Virtus Partners (fund που ιδρύθηκε από τον Λ. Παπακωνσταντίνου και ειχε εμφανιστεί στη διαδικασία της Avis), και του fund HIG (που είχε μπει το 2014 στην Μαίλλης και πέρυσι προχώρησε σε deal με την Aldemar). Οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν ότι στη γραμμή του τερματισμού θα εμφανιστεί και ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρος Δουζόγλου, ο οποίος στηρίζεται από την πλευρά του Τάκη Δομαζάκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότεροι εκ των επενδυτών, θα επιθυμούσαν να έχει “κλείσει” η διαδικασία της ενδιάμεσης χρηματοδότησης (ή τουλάχιστον τρις ενεχυρίασης) μέχρι την υποβολή των προσφορών τους, ώστε να μην υπάρχουν σοβαρότερες (από τις ήδη υφιστάμενες) επιπτώσεις για την εταιρεία.

Κατά τη διαδικασία που προέβλεπε το MOU, μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών και την αξιολόγησή τους, ο προτιμητέος ανάδοχος θα πρέπει να έχει επιλεγεί ως τα τέλη Οκτωβρίου ώστε μέσα στο μήνα να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης. Tο ερώτημα, όμως, που βαρύνει ιδιαίτερα την πλευρά των μεγαλομετόχων, είναι αν ο χρόνος που χάθηκε -και συνεχίσει να χάνεται- θα επιτρέψει να βρεθεί λύση, μέσα στο χρόνο που έχει προσδιοριστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, τίποτα δεν αποκλείεται...