Βενεζουέλα: «Κόβει» νέα χαρτονομίσματα, με τον πληθωρισμό να «καλπάζει»

Βενεζουέλα: «Κόβει» νέα χαρτονομίσματα, με τον πληθωρισμό να «καλπάζει»

Νέα χαρτονομίσματα τύπωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, αξίας εκατονταπλάσιας εκείνων που κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα, ένδειξη ότι ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτος στη χώρα.

Σύμφωνα με την ΚΤ της Βενεζουέλας, τα νέα χαρτονομίσματα των 10.000, 20.000 και 50.000 μπολίβαρ θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από αύριο Πέμπτη. Το χαρτονόμισμα των 50.000 μπολίβαρ είναι το μεγαλύτερο σε αξία και αντιστοιχεί σε 8,1 δολάρια και με αυτό μπορεί να αγοράσει κάποιος δύο κιλά κρέας.

Σημειώνεται πως το χαρτονόμισμα των 500 μπολίβαρ, που ήταν το μεγαλύτερο σε αξία μέχρι σήμερα, δεν αρκούσε ούτε για την αγορά ενός αβγού, που κόστιζε 900 μπολίβαρ.  

Η κυβέρνηση Μαδούρο είχε θέσει σε κυκλοφορία από τον περασμένο Αύγουστο δύο νέα χαρτονομίσματα, όμως ο καλπάζων πληθωρισμός σχεδόν μηδένισε την αξία τους. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπολογίζει τον πληθωρισμό για το 2018 στο 130.060%, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον υπολογίζει στο 1.370.000%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας η κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων «θα καταστήσει αποτελεσματικότερο το σύστημα πληρωμών και θα διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές», ενώ διευκρινίζει πως θα κυκλοφορήσουν σταδιακά.