Βαράγκης: Κρατιέται στη «ζωή» με έργα από το Κατάρ περιμένοντας την εξυγίανση

Βαράγκης: Κρατιέται στη «ζωή» με έργα από το Κατάρ περιμένοντας την εξυγίανση

Καινούρια σελίδα ευελπιστεί ότι θα γυρίσει από φέτος η εταιρεία Βαράγκης, καθώς η εισηγμένη αναμένει να εκδοθεί απόφαση για τη συμφωνία εξυγίανσης που έχει καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο.Παράλληλα τρέχουν projects στο Κατάρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάληψη νέων έργων στη Μέση Ανατολή.

«Το δικαστήριο για τη συμφωνία εξυγίανσης αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και αναμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα να οριστεί δικάσιμος. Οι νομικοί μας σύμβουλοι εκτιμούν πως μέσα στο τρέχον έτος αναμένονται εξελίξεις και προσδοκούμε έγκριση της συμφωνία από το αρμόδιο δικαστήριο» αναφέρουν πηγές της εισηγμένης στο Liberal Markets.

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει μηδενική αξία για τις μετοχές της οικογένειας Βαράγκη, ενώ περιλαμβάνει μεταφορά των περισσότερων περιουσιακών της στοιχείων στο νέο φορέα, Varangis Furniture, έναντι 2,5 εκατ.ευρώ. Σε αυτή τη νέα εταιρεία μεταφέρεται και το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της εταιρείας ύψους 3,3 εκατ.ευρώ που αφορά στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι, τον εξοπλισμό και απαιτήσεις που έχει η εισηγμένη έναντι τρίτων.

«Ο φάκελος που κατατέθηκε στο δικαστήριο είναι πλήρης και έχουν αποφευχθεί παραβλέψεις που είχαν γίνει στην προηγούμενη απόφαση για τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε κατατεθεί και είχε απορριφθεί. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει την τελική απόφαση, αν και αισιοδοξούμε» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη είχε καταρτίσει σχέδιο εξυγίανσης το οποίο και είχε καταθέσει στο δικαστήριο, το οποίο όμως απορρίφθηκε καθώς αυτό έκρινε πως υπάρχει δόλος, καθώς μέσα στους πιστωτές που είχαν συμφωνήσει με το σχέδιο, που τότε είχε κατατεθεί, ήταν εταιρείες συμφερόντων του κ.Βαράγκη. Αυτές οι εταιρείες είχαν συνεισφέρει στην εταιρεία επίπλων κεφάλαια, άρα θεωρήθηκε η κατάθεση της αίτησης ως καταχρηστική.

«Η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο είναι απαραίτητος όρος για να μπει ο στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία. Ο Μάριος Κυριάκου, πρώην στέλεχος της KPMG, ενδιαφέρεται ακόμη για την εταιρεία και αναμένει το πράσινο φως του δικαστηρίου, για αυτό είναι ζωτικής σημασία ζήτημα η έγκριση της εξυγίανσης» εξηγούν πηγές της εταιρείας.

Πώς κυλάει το πρώτο τρίμηνο για την εταιρεία; «Οι πωλήσεις έχουν υποστεί ολική καθίζηση. Η εικόνα είναι παρόμοια με το 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και οι καταναλωτές είναι διστακτικοί με νέες αγορές. Θεωρούμε πως σταδιακά θα επανέλθει η κανονικότητα, ωστόσο η εταιρεία πρέπει να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψει το χαμένο έδαφος» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Πώς όμως κρατιέται στη ζωή η Βαράγκης; «Τρέχουμε σημαντικό project στο Κατάρ με την Quatar Petroleum. Τα κεφάλαια που εισρέουν από αυτή τη σύμβαση μας βοηθούν να διατηρήσουμε κάποιο μέρος της ρευστότητάς μας και να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε σε κάποιες από τις υποχρεώσεις μας» δηλώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως «φέτος αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα έργα στη Μέση Ανατολή. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις και τα έργα αυτά θα ανακοινωθούν επίσημα από την εταιρεία».

Όπως φαίνεται η εταιρεία με πάνω από έναν αιώνα ζωής ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για είσοδο στρατηγικού επενδυτή, χωρίς τα παρατράγουδα του παρελθόντος.