Αυξητική η επιβατική κίνηση, προβληματισμός για τα τουριστικά έσοδα

Αυξητική η επιβατική κίνηση, προβληματισμός για τα τουριστικά έσοδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ανήλθε τον Ιούνιο στο 40% του 2019, ενώ τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για τουλάχιστον 50% της κίνησης του 2019. Εκείνο ωστόσο που μετράει στην εξίσωση του τουρισμού δεν είναι τόσο η επιβατική κίνηση, όσο τα έσοδα από τις διανυκτερεύσεις. Σαφή εικόνα για αυτά, ακόμη δεν υπάρχει.

Σε αυτό καθ' εαυτό πάντως το μέτωπο της επιβατικής κίνησης, τα στοιχεία για τον Ιούνιο είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυτή «έφτασε» στο 40% του 2019, ενώ τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50% της κίνησης του 2019. Συγκριτικά με το 2020, καταγράφεται αύξηση 246,2% τον Ιούνιο, ενώ τον Μάιο αύξηση επιβατικής κίνησης 589,7%.

Τα σενάρια για τον τουρισμό σβήνονται και ξαναγράφονται συνεχώς. Η απόφαση των Βρετανών να άρουν την καραντίνα των εμβολιασμένων κατά την επιστροφή τους από «πορτοκαλί» χώρες, επαναφέρει χαμόγελα στον κλάδο, ωστόσο οι επιφυλάξεις παραμένουν. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική η προοπτική για έσοδα στο 40% του 2019, άλλοι πάλι όχι. Η αβεβαιότητα παραμένει. Κάθε εκτίμηση συνοδεύεται από τον αστερίσκο για την πορεία της πανδημίας. 
 

Αύξηση επιβατικής κίνησης με την άρση της καραντίνας
 

Σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, τον Ιούνιο διακινήθηκαν 1.092.737 επιβάτες, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο 315.000. Τον Μάιο διακινήθηκαν περίπου 580.000 επιβάτες, όταν τον Μάιο του 2020 περίπου 84.000 επιβάτες.

Η εντυπωσιακή άνοδος που καταγράφεται το τρίμηνο Μαίου, Ιουνίου, Ιουλίου συγκριτικά με το 2020 οφείλεται στην άρση της καραντίνας και στο γεγονός πως σταδιακά ανοίγουν οι αγορές του εξωτερικού για τη χώρα μας. Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Πολωνοί και Γάλλοι προτιμούν το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κίνησης του Ιουλίου, η εικόνα που επικρατεί είναι θετική, καθώς  αναμένεται να αγγίξουμε το 50% της κίνησης του 2019, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ίσως φτάσουμε και το 70%. 

Σχεδόν παρόμοια εικόνα επικρατεί και στα περιφερειακά αεροδρόμια με την κίνηση τον Ιούνιο του 2021 να καταγράφει αύξηση 407% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε ορισμένα αεροδρόμια όπως του Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αγγίζει το 65-70% του 2019.

Οι απευθείας πτήσεις από χώρες του εξωτερικού αυξάνονται και  οι Βρετανοί πλέον κάνουν κρατήσεις, ωστόσο απρόβλεπτος παράγοντας εξακολουθεί να είναι η πανδημική κρίση. Σε περίπωση έκρηξης των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πλήξουν μία ακόμη τουριστική σεζόν.