Αυστρία: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην κατά κεφαλή κατασκευή νέων κατοικιών

Αυστρία: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην κατά κεφαλή κατασκευή νέων κατοικιών

Μέσα στο 2015 οι περισσότερες κατοικίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατασκευάστηκαν στην Αυστρία, με 6,2 νέες κατοικίες ανά 1.000 κατοίκους, που είναι κατά 55% πάνω από τον μέσο όρο στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαπιστώνει η σχετική έρευνα του αποκαλούμενου "Deloitte Property Index 2016", την οποία επικαλείται και δημοσιεύει σήμερα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Στη, δεύτερη θέση βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα, η Γαλλία, ενώ η χώρα με τις λιγότερες κατασκευές νέων κατοικιών κατά κεφαλή ήταν το 2015 η Πορτογαλία με μόλις 0,7 αποπερατωμένες κατοικίες ανά 1.000 κατοίκους.

Σε σχέση με την τιμή πώλησης νέων κατοικιών, η Αυστρία, μαζί με την Ισπανία, την Τσεχία και την Πορτογαλία, βρίσκονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που σημαίνει ότι για την αγορά μίας μεσαίας ποιότητας νέας κατοικίας 70 τετραγωνικών μέτρων, απαιτούνται ακαθάριστοι μισθοί έξι ετών, ενώ τη χαμηλότερη τιμή πληρώνει κανείς στη Γερμανία, όπου για την ίδια κατοικία απαιτούνται ακαθάριστοι μισθοί 3,2 ετών, και στην Βρετανία καταβάλει κανείς την υψηλότερη τιμή, που για την ίδια κατοικία ανέρχεται σε ακαθάριστους μισθούς ένδεκα ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές των νέων κατοικιών στην Αυστρία παρουσίασαν πέρυσι, σε σχέση με το 2014, ελάχιστη αύξηση, κατά 0,7%, με την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 27%, να έχει καταγραφεί στην Ιρλανδία, ενώ στην Ισπανία η αύξηση ήταν κατά 11% και στη Γερμανία κατά 3,2%.

Για την αγορά κατοικίας, τις υψηλότερες τιμές, με 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πληρώνουν οι Βρετανοί και ακολουθούν οι Γάλλοι με 4.000 ευρώ, ενώ στην Αυστρία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Αυστρία, μία κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων στοιχίζει κατά μέσο όρο 200.000 ευρώ, αλλά στην Βιέννη το ποσό αυτό απαιτείται ήδη για μία κατοικία 51 τετραγωνικών μέτρων, καθώς οι τιμές στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερες από ό, τι στην περιφέρεια.

Συγκριτικά, αναφέρεται στην έρευνα, πως με το ποσό των 200.000 ευρώ μπορεί να αγοράσει, κατά μέσο ευρωπαϊκό όρο, μία κατοικία 89 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στη Βρετανία το ίδιο ποσό αρκεί για την αγορά μόνον 39 τετραγωνικών μέτρων και στο Λονδίνο κανείς πληρώνει 200.000 ευρώ, για μόλις 11 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ