Αυστρία: Χαμηλότερο από το αναμενόμενο το έλλειμμα του 2015

Αυστρία: Χαμηλότερο από το αναμενόμενο το έλλειμμα του 2015

Σημαντικά χαμηλότερο απ'' ό,τι αναμενόταν από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος ήταν το έλλειμμα στον αυστριακό προϋπολογισμό μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία στη Βιέννη, το έλλειμμα στον αυστριακό προυπολογισμό βρέθηκε στο 1,0% του ΑΕΠ, ενώ χωρίς τις δαπάνες για το λεγόμενο "πακέτο τραπεζών" θα περιοριζόταν μόλις στο 0,4%, έναντι του αρχικά προβλεπόμενου 1,4% και έναντι ποσοστού 2,7% του ΑΕΠ το 2014.

Το ύψος του αυστριακού δημόσιου χρέους, που αναλογεί σε 85,5% του ΑΕΠ (έναντι του 86,2% που προβλεπόταν τον περασμένο Μάρτιο), παρουσίασε το 2015 μικρή αύξηση σε σχέση με το 2014 που ήταν στο 84,3%, ενώ χωρίς τη βοήθεια προς τις τράπεζες θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο και θα είχε βρεθεί στο 77,3% του ΑΕΠ.

Τόσο το 2014 όσο και το 2015, το έλλειμμα στον αυστριακό προυπολογισμό βρέθηκε κάτω από το όριο του 3% των κριτηρίων του Μάαστριχτ, με το έλλειμμα 1,0% του 2015 να είναι το χαμηλότερο στην Αυστρία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης το 2008, όταν το αυστριακό έλλειμμα ήταν μόλις στο 0,9%.

Ωστόσο αρκετά υψηλότερο από το κοινοτικό όριο του 60%, ήταν το 2015 το αυστριακό δημόσιο χρέος, που έφθανε σε ποσοστό 85,5% του ΑΕΠ.

Οπως δήλωσε κατά τη σημερινή παρουσίαση των στοιχείων ο γενικός διευθυντής της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας Κόνραντ Πέζεντορφερ, πρόκειται για ένα "καλό αποτέλεσμα", αλλά δεν "βλέπει" λόγο για επανάπαυση.

Σε αυτό το "καλό αποτέλεσμα" οδήγησαν, κατά την άποψή του, ειδικές συνθήκες όπως τα επίκαιρα χαμηλά επιτόκια, καθώς ενόψει του υψηλού ποσοστού του δημοσίου χρέους μία άνοδος των επιτοκίων θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον τρέχοντα προυπολογισμό.

Το συνολικό ύψος των δαπανών της αυστριακής κεντρικής (ομοσπονδιακής) κυβέρνησης, των κυβερνήσεων των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, των δήμων και των κοινωνικών ασφαλίσεων, ανήλθε μέσα στο 2015 σε 175,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (σε ποσοστό 42%) έχει διατεθεί για κοινωνικές παροχές στον πληθυσμό, με 44,45 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν καταβληθεί για συντάξεις, ενώ στη δεύτερη θέση, με μεγάλη απόσταση, βρίσκεται το ποσό των 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει καταβληθεί για οικογενειακά και παιδικά επιδόματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ