Αυστηρότατους κανόνες και ελέγχους από την Ελβετία για το Libra του Facebook

Αυστηρότατους κανόνες και ελέγχους από την Ελβετία για το Libra του Facebook

Σε εξαντλητικούς ελέγχους και λεπτομερή σχεδιασμό του πλαισίου υπό το οποίο θα λειτουργήσει το ψηφιακό νόμισμα Libra του Facebook, θα προχωρήσει η FINMA, η αρμόδια αρχή της Ελβετίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία των κεφαλαιαγορών.

Η FINMA ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών με ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες, όπως αυτούς που ισχύουν παραδοσιακά για τα τραπεζικά ιδρύματα, πέραν των σκληρών νόμων κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Προηγήθηκε ανακοίνωση της Libra Association, η οποία εδρεύει στη Γενεύη, με την οποία εκφράζει την πρόθεσή της να υποβάλει αίτημα στην Ελβετία για να καταστεί ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα, ώστε το Libra να καταστεί ένα από τα τα αδειοδοτημένα συστήματα πληρωμών στη χώρα.

Η FINMA, απαντά, ότι εκτός από τις παραδοσιακές διαδικασίες, στο Libra θα ζητηθούν πρόσθετες αυστηρές προϋποθέσεις που μεταξύ άλλων θα αφορούν την ρευστότητα, τα κεφάλαια διαχείρισης κινδύνων αλλά και τα αποθέματα που θα στηρίζουν το ψηφιακό νόμισμα.Σ

Εκπρόσωπος του Libra ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, πως είναι είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια στο κανονιστικό πλαίσιο υπό το οποίο θα κινείται το ψηφιακό νόμισμα στην Ελβετία και αυτό θα γίνει με την καθοδήγηση της FINMA.

Το Libra για να μην έρθει αντιμέτωπο με τα προβλήματα και την αστάθεια που πλήττει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, θα στηριχθεί από αποθεματικό περιουσιακών στοιχείων, όπως τραπεζικές καταθέσεις, βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους.

Η FINMA αναφέρει ότι οι κίνδυνοι και οι αποδόσεις που σχετίζονται με ένα τέτοιο αποθεματικό πρέπει να βαρύνουν αποκλειστικά την Libra Association και όχι τους κατόχους ψηφιακών κερμάτων.