Αύριο αποφασίζουν οι πιστωτές για Σκαραμαγκά, έρχεται νέος διαγωνισμός;

Αύριο αποφασίζουν οι πιστωτές για Σκαραμαγκά, έρχεται νέος διαγωνισμός;

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των πιστωτών σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαρμαγκά που θα κρίνει εν τέλει και το μέλλον του διαγωνισμού φθάνει αύριο 29/12  στο τέλος της.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον κλάδο έχουν ήδη προεξοφλήσει  ότι οι πιθανότητες για αίσιο τέλος μετά τις προσφορές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού στις 11 Δεκεμβρίου είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Ειδικότερα η προγραμματισμένη συνέλευση των πιστωτών της ΕΝΑΕ, σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει στείλει ο ειδικός διαχειριστής, για να αποφασίσουν το αν θα κάνουν δεκτή την προσφορά της Pyletech Shipyards, εταιρείας του ομίλου North Star, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου,  με βάση και τις προθέσεις που έχουν ήδη γίνει γνωστές από την πλευρά των εργαζομένων είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποδεχθεί την προσφορά των 15,1 εκατ.ευρώ.

Πέρα όμως από τους εργαζομένους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται με βάση πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση να μην είναι ευχαριστημένες από το προτεινόμενο τίμημα, όσο μεγαλεπήβολο και αν ακούγεται το ύψους 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, επενδυτικό σχέδιο της Pyletech.

Άλλωστε πρόκειται για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, τα μοναδικά που επισκευάζουν τις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και θέτουν υποψηφιότητα για συμπαραγωγή νέων φρεγατών.

Η θέση των εργαζομένων εδράζεται στις αξιώσεις που έχουν από τα Ναυπηγεία οι οποίες , σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων περιγράφονται ως εξής:  «Η εταιρεία μας οφείλει τους μισθούς μας από τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα και τις αποζημιώσεις σε πάνω από 200 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από το 2012 μέχρι σήμερα. Οφειλή πάνω από 170 εκατομμύρια.».

Όσον αφορά συνολικά την αξία των Ναυπηγείων οι ίδιοι τονίζουν ότι «σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από ιδιώτη δανειστή και από το ΙΚΑ την περίοδο 2012-2013 , η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων εκτιμήθηκε σε πάνω από εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ».

Μια άλλη παράμετρος που τίθεται στο τραπέζι σχετικά με την αποτίμηση των Ναυπηγείων είναι η σύγκριση με το κόστος μεταβίβασης των άλλων δύο σημαντικών Ναυπηγείων της χώρας του Νεώριου και της Ελευσίνας που αγγίζουν τα 50 και 270-300 εκατ. αντίστοιχα. Εις επίρρωση αυτού πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι η έκταση και η δυνατότητα του Σκαραμαγκά υπολογίζεται ότι είναι κατ΄ ελάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελευσίνας.

Να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό της αξίας των Ναυπηγείων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η αξία γης που είναι 290.000 τ.μ. τα λιμενικά έργα μεταξύ των οποίων είναι η 5η δεξαμενή και η 4ης  δεξαμενή, οι κτιριακές και άλλες υποδομές, και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Επίσης  το μοναδικό στην Ελλάδα σύγχρονο ναυπηγείο υποβρυχίων, η τακτοποίηση των θεμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου, οι υποδομές και τα δίκτυα, καθώς και οι προβλήτες, οι οποίες υποστήριζαν τρεις πλωτές δεξαμενές προσδίδουν σημαντική υπεραξία στο ναυπηγείο.

Μετά την απόφαση των πιστωτών, αν τελικά δεν δεχτεί την προσφορά της Pyletech, ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο ο χρόνος διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού όσο και ο αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στους όρους, και φυσικά ποιος η ποιοι θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη φάση αλλά και με τι προσφορές.