Αθήνα, η μοναδική πόλη της Ευρώπης που θα δει ανάκαμψη της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας το 2022

Αθήνα, η μοναδική πόλη της Ευρώπης που θα δει ανάκαμψη της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας το 2022

Μία εξαιρετικά θετική πρόβλεψη-έκπληξη για την Αθήνα και κατ' επέκταση γενικότερα για την ελληνική οικονομία κρύβει νέα μελέτη της Oxford Economics για την ταχύτητα επιστροφής στα προ κρίσης επίπεδα. Η ανάλυση των στοιχείων για την ύφεση του 2020 και την ανάπτυξη των επόμενων ετών στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης δείχνει ότι η Αθήνα θα είναι η μοναδική πόλη στην οποία οι κλάδοι της φιλοξενίας, της εστίασης, των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα μέσα στο 2022.

Ακόμη και οι πόλεις θα ξεπεράσουν ταχύτερα από όλες την οικονομική κρίση, όπως το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι, το Όσλο και η Στοκχόλμη, θα πρέπει να περιμένουν έως το 2024-2025 για να ανακάμψουν οι εν λόγω κλάδοι. Πρόκειται για κλάδους σημαντικούς για την ελληνική οικονομία που σχετίζονται και με τον τουρισμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ελληνική οικονομία θα δεχθεί ώθηση.

Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη υποδεικνύει επίσης την ανάγκη λήψης μέτρων για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας καθώς συνολικά δεν θα είναι στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που θα δουν το ΑΕΠ τους να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2021. Η Αθήνα θα ανακάμψει πλήρως το 2022, συμπεριλαμβανομένων όπως προαναφέρθηκε των κλάδων της ψυχαγωγίας, της φιλοξενίας και της εστίασης, ωστόσο θα υπάρξουν και κλάδοι που θα «επανέλθουν» αργότερα, μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με μελέτη της Oxford Economics, μόλις 7 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης θα καταφέρουν μέσα στο 2021 να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Οι πόλεις των οποίων το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί το 2021 περισσότερο από την ύφεση του 2020 είναι το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι, η Ζυρίχη, το Ελσίνκι, το Όσλο, η Στοκχόλμη και η Σόφια. Ουραγοί στην προσπάθεια ανάκαμψης θα είναι η Βαρκελώνη και η Ρώμη οι οποίες θα χάσουν και το 2022.

Το 2020 οι μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης είδαν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται, αντανακλώντας στην πλειονότητα των περιπτώσεων την ύφεση που βίωσε κάθε χώρα. Κατά μέσο όρο οι 30 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις σημείωσαν ύφεση 6,7% το 2020, επίπεδο πολύ κοντά στην ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τη βαθύτερη ύφεση κατέγραψαν βρετανικές και ισπανικές πόλεις, με πρώτο το Μπέρμιγχαμ και δεύτερη τη Βαρκελώνη, τρίτη τη Μαδρίτη, τέταρτο το Μάντσεστερ και πέμπτη τη Μαδρίτη. Το ΑΕΠ της Αθήνας συρρικνώθηκε με ρυθμό λίγο κάτω από 8% όταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν 8,2%.

Βάσει της πρόβλεψης της Oxford Economics, κατά την περίοδο 2019-2025 το ΑΕΠ της Αθήνας θα αναπτυχθεί σε ποσοστό της τάξης του 10%, συνυπολογίζοντας τη βαθιά ύφεση του 2020.