7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Apple: Κέρδη και πωλήσεις άνω των εκτιμήσεων

Apple: Κέρδη και πωλήσεις άνω των εκτιμήσεων
Sukrita Rungroj / Shutterstock.com

H μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού παγκοσμίως, Apple, ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street κατά το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού 2021, με ώθηση από τα νέα μοντέλα της 5G iPhone, ωστόσο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών ενδέχεται να έχει κόστος πολλών δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκαν, με τα iPhone να βρίσκονται στα 6,5 δισ. δολάρια πάνω από τη μέση εκτίμηση της αγοράς, ενώ οι πωλήσεις των Mac ήταν περίπου 30% υψηλότερες.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις των iPhone παγκοσμίως έφτασαν τα 47,9 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθούν στα 41,4 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις των Mac και iPad διαμορφώθηκαν σε 9,1 και 7,8 δισ. δολάρια αντίστοιχα, έναντι εκτιμήσεων για 6,8 και 5,6 δισ. δολάρια.

Συνολικά, οι πωλήσεις και τα κέρδη της Apple ανήλθαν στα 89,6 δισ. δολάρια και 1,40 δολάρια ανά μετοχή αντίστοιχα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 77,4 δισ. δολάρια και 0,99 δολάρια ανά μετοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Apple ανακοίνωσε διανομή μερίσματος αυξημένου κατά 7% στα 0,22 δολάρια ανά μετοχή, ενώ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 90 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Λούκα Μαέστρι, πάντως, η Apple εκτιμά ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσε να της κοστίσει έσοδα 3 έως 4 δισ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο,

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού, Τιμ Κουκ, ανέφερε ότι οι συνδρομητές της πλατφόρμας της εταιρείας αυξήθηκαν στα 660 εκατομμύρια, από τα 620 το προηγούμενου τριμήνου.

Πηγή: Reuters