Ant Group: Το «μυρμήγκι» έμεινε έξω από την απαγορευμένη πόλη

Ant Group: Το «μυρμήγκι» έμεινε έξω από την απαγορευμένη πόλη

Όταν χθες το πρωί γράφαμε για τους επιφυλακτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους που φοβόντουσαν πως κάποια στιγμή οι κινεζικές αρχές θα προχωρούσαν σε ενέργειες βλαπτικές για την Ant Financial, είναι αλήθεια πως δεν είχαμε φανταστεί πως το μεγαλύτερο IPO όλων των εποχών θα εξελισσόταν άμεσα σε παταγώδη αποτυχία που θα διδάσκεται για χρόνια στα οικονομικά πανεπιστήμια.

Πρώτα μάθαμε πως οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τον Jack Ma και την υπόλοιπη ηγεσία της εταιρείας σε συνάντηση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και τους επικεφαλής τριών άλλων ρυθμιστικών αρχών. Η επίσημη ανακοίνωση των αρχών ήταν αρκούντως αόριστη και η ηγεσία της εταιρείας δήλωσε πως θα εφαρμόσει «σε βάθος» αυτά που συζητήθηκαν. Οι ελάχιστες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν έλεγαν πως οι ρυθμιστικές αρχές θα ελέγχουν από εδώ και μπρος την εταιρεία με την ίδια αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις τράπεζες. Σχεδόν ταυτόχρονα, κυκλοφόρησε ένα αρχικό σχέδιο των ρυθμιστικών αρχών για τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς μικροδανεισμού στην οποία η εταιρεία είναι πολύ δραστήρια, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να αυξηθούν κατά πολύ τα κεφάλαια της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, το πρωί της Τρίτης (σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg), η όρεξη των επενδυτών ήταν ακόμα πολύ μεγάλη για τις μετοχές της Ant. Σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ, θεσμικοί επενδυτές τις αγόραζαν στην ανεπίσημη αγορά (grey market) του Χονγκ Κονγκ προς 120 δολάρια Χονγκ Κονγκ, δηλαδή 50% πάνω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής, δείχνοντας πως ο ενθουσιασμός των επενδυτών παρέμενε αμείωτος. Θυμίζουμε πως στην δημόσια εγγραφή ζητήθηκαν από τους επενδυτές μετοχές αξίας άνω των 3 τρις δολάρια Η.Π.Α. με τεράστιες υπερκαλύψεις της έκδοσης, 870 φορές από τους ιδιώτες επενδυτές στην Σανγκάη και 394 στο Χονγκ Κονγκ και 284 φορές από τους θεσμικούς επενδυτές στην Σανγκάη.

Ενδεικτικό της φρενίτιδας που επικράτησε είναι το γεγονός πως η Κεντρική Τράπεζα του Χονγκ Κονγκ διοχέτευσε ρευστότητα περίπου 25 δις δολαρίων Η.Π.Α. λόγω της τεράστιας ζήτησης για το τοπικό νόμισμα εξαιτίας της εγγραφής και, σύμφωνα πάλι με το Bloomberg, σκοπεύει να εκδώσει έντοκα γραμμάτια προκειμένου να την ξαναμαζέψει.

Η είδηση βόμβα ήρθε χθες κατά τις 15:30 δική μας ώρα, βράδυ για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Το χρηματιστήριο της Σανγκάης ανακοίνωσε την αναστολή της δημόσιας εγγραφής, επικαλούμενο δηλώσεις της ηγεσίας της Ant Financial κατά την συνάντηση με τις εποπτικές αρχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του χρηματιστηρίου, μετά την συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (financial technology), εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο πληρούνται από την εταιρεία οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο και για το κατά πόσο η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ζητώντας από την εταιρεία να προβεί σε όλες τις σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις και καταλήγει δηλώνοντας πως «θα είμαστε σε επαφή μαζί σας». Λίγο μετά, όπως ήταν αναμενόμενο, μάθαμε πως ανεστάλη η εγγραφή και στο Χονγκ Κονγκ.

Είναι αρκετά δύσκολο να πιστέψουμε πως οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν ξαφνικά πως η γιγάντια επιχείρηση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται οι μισές και πλέον online πληρωμές στην Κίνα, δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου στα χρηματιστήρια. Εικάζουμε πως ο τρόπος που διάλεξαν να «χαλάσουν» την μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία έχει σχέση με την επιθυμία των αρχών να «τρομάξουν» τις μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κίνηση χρημάτων μέσω του διαδικτύου, είτε για αγορές αγαθών είτε για παροχή δανείων. Η αγορά αυτή έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και οι αρχές ίσως φοβούνται πως τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν, με κίνδυνο να ζημιωθούν οι κινέζοι πολίτες και η οικονομία της χώρας.

Μία άλλη εικασία είναι πως, πέρα από το μήνυμα προς τις εταιρείες fintech, υπάρχει και ένα μήνυμα προς τον Jack Ma, ο οποίος προ εβδομάδων είχε προβεί σε απαξιωτικές δηλώσεις για τις διεθνείς αλλά και τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές προβαίνοντας και σε κάποιες (πιθανότατα σωστές) υποδείξεις. Το μήνυμα αυτό δεν αποκλείεται να έρχεται και από κάπου ψηλότερα, ίσως και από το περιβάλλον του προέδρου Xi Jinping, ο οποίος μπορεί να ήθελε να του υπενθυμίσει πως η αλαζονεία και η αυθάδεια προς την εξουσία δεν έκαναν καλό σε κανέναν Κινέζο (ή Ρώσο) επιχειρηματία.

Όποια και να είναι η εξήγηση για την απόφαση του χρηματιστηρίου της Σανγκάης, η φήμη του σίγουρα θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, όπως και οι φιλοδοξίες του να ανταγωνιστεί στα ίσια τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Οι κινέζοι επενδυτές δεν θα χαρούν πολύ, όμως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και λογικά σύντομα θα το ξεχάσουν και θα ψάξουν για το επόμενο «σίγουρο χαρτί». Οι πιο στενοχωρημένοι θα είναι οι ανάδοχοι και οι υπόλοιποι συντελεστές του IPO (τους οποίους μάλλον γρουσουζέψαμε χθες) οι οποίοι λογικά θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών τους, που έφθαναν τα 400 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.

Όσο για την Ant, δεν θα εισπράξει τα 35 δις δολάρια Η.Π.Α. που περίμενε και κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστεί να αυξήσει σύντομα τα ίδια κεφάλαια της (νεότερες εκτιμήσεις μιλούν για ανάγκη έως και τριπλασιασμού τους). Με την προϋπόθεση πως ο Jack Ma θα λάβει το μήνυμα, θα εξακολουθήσει να είναι μία πολύ σημαντική αλλά σχετικά αποδυναμωμένη επιχείρηση. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορούσε να δοκιμάσει εκ νέου να εισαχθεί σε κάποιο μεγάλο χρηματιστήριο όταν οι αρχές της δώσουν την απαραίτητη έγκριση. Αν πιστέψουμε τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να γίνει το νωρίτερο σε έξι μήνες από τώρα. Κάτι μας λέει πάντως, πως αν τα καταφέρει, το νέο IPO δεν θα είναι πιά το μεγαλύτερο όλων των εποχών.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.