Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το ομόλογο της Mytilineos

Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο για το ομόλογο της Mytilineos

Του Γιωργου Φιντικάκη

Στα επίπεδα του 2,75% διαμορφώνεται το αρχικό επιτόκιο για το ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ της Mytilineos, καθώς το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και πρόκειται να κλείσει κάποια στιγμή γύρω στις 14.00 το μεσημέρι ώρα Λονδίνου.

Αν και νωρίς για εκτιμήσεις, εντούτοις άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι το τελικό επιτόκιο της 5ετούς έκδοσης, λήξεως 2024, που πραγματοποιεί η θυγατρική της εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, θα διαμορφωθεί γύρω στα επίπεδα του 2%.

Τα 500 εκατ ευρώ που θα αντλήσει από τις αγορές η Mytilineos, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τμήμα του επενδυτικού της προγράμματος, όπως αυτό για την νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, και ισχύος 826 MW, αλλά ενδεχομένως και επιπλέον σχέδια που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Της ανακοίνωσης της έκδοσης ευρωομολόγου την Δευτέρα, είχε ακολουθήσει μια διπλή αξιολόγηση από τους οίκους S&P, και Fitch που κατέταξαν την επιχείρηση ανάμεσα στις λιγοστές ελληνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να λάβουν καλύτερη αξιολόγηση από αυτήν του Δημοσίου.

Το rating που έλαβε η Mytilineos από τους δύο οίκους για τις ομολογίες της, ήταν ΒΒ- από την S&P και ΒΒ από τη Fitch, η οποία την κατέταξε σε ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από το rating της χώρας.

Τρεις μόνο ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα ο ΟΤΕ και η 3Ε και ο ΤΙΤΑΝ, έχουν σήμερα καλύτερο rating απ'' ότι το Δημόσιο, με δύο εξ αυτών, να χαρακτηρίζονται από την παρουσία ισχυρών ξένων μετόχων, δηλαδή την Deutsche Telecom και την The Coca Cola Company. Επίσης αυτή η αξιολόγηση της Mytilineos είναι αντίστοιχη με εκείνη που έχουν ανάλογου προφίλ μεταλλουργικοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική Alcoa και η ρωσική Rusal.

Στην πράξη η επιχείρηση, έπειτα και από το roadshow που διενέργησε τις προηγούμενες ημέρες ο όμιλος σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη και Άμστερνταμ, και όπου το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό, θέλει να εκμεταλλευθεί μια άκρως ευνοϊκή συγκυρία για να απευθυνθεί στις αγορές, που έρχεται σε συνέχεια της ραγδαίας πτώσης του κόστους δανεισμού της χώρας, αλλά και έπειτα από ένα ισχυρό 9μηνο, με αύξηση 42,7% του κύκλου εργασιών, και 13,7% των λειτουργικών της κερδών.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank, J.P. Morgan Securities, Credit Suisse Securities, Goldman Sachs International και Nomura, ενώ Lead Managers του βιβλίου προσφορών έχουν αναλάβει οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες - Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Fitch, η Mytilineos διακρίνεται για το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, τις χαμηλού κόστους μεταλλουργικές δραστηριότητες καθώς και από την συνεχώς ενισχυόμενη θέση που έχει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Σήμερα η Mytilineos, είναι στην ουσία μια από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις, με ηγετική θέση στην ενέργεια, στη βαριά μεταλλουργία, τις κατασκευές, και με τα προϊόντα της να διακινούνται και στις πέντε ηπείρους, αντιστοιχώντας στο 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τα παραπάνω καθιστούν την εταιρεία ένα διεθνή «παίκτη», με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 3.400 εργαζόμενους.

Τα επίπεδα ανταπόκρισης που συναντά η έκδοση του ευρωομολόγου των 500 εκατ ευρώ, δείχνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών τόσο προς την εταιρεία, όσο και προς τη χώρα, ενώ την ευνοϊκή συγκυρία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.