Ανησυχία στις Βρυξέλλες για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ανησυχία τους, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια των μετα-προγραμματικών υποχρεώσεων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να κριθεί από τη σχετική έκθεση που θα συντάξει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου και θα υποβάλλει στη συνέχεια υπόψη των υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (11/02), ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες, ότι σε γενικές γραμμές η ατζέντα της συνεδρίασης  θα είναι «μικρή» και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε «υψηλούς τόνους» καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά, εκτίμησε ο ίδιος.

Τέλος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτής της συνεδρίασης αλλά και ότι θα συζητηθεί στην επόμενη.