Aνησυχεί η Fed, η Wall πανηγυρίζει -  Παράδοξο ή όχι;

Aνησυχεί η Fed, η Wall πανηγυρίζει - Παράδοξο ή όχι;

Της Μαίρης Βενέτη

Σε νέα υψηλά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες Nasdaq και S&P μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Fed που ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές μεν, επανέφεραν δε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Θα πρέπει να συνηθίσουμε- για ένα εύλογο ακόμα χρονικό διάστημα-ότι οι αγορές πλέον στοιχηματίζουν πολύ περισσότερο στην επίδραση των οικονομικών στοιχείων στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, παρά στα οικονομικά στοιχεία αυτά καθ'αυτά.

Τι εννοούμε;

Αν οι οικονομικές ανακοινώσεις δεν αγγίζουν τα όρια του τραγικού, επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία των επενδυτών, γιατί βγάζουν το αυθόρμητο πλέον συμπέρασμα ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες θα βάλουν πλάτη χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική και μειώνοντας τα επιτόκια.

Αντίθετα, αντιδρούν πιο μίζερα στις θετικές οικονομικές ανακοινώσεις, καθότι φοβούνται ότι αυτές μπορεί να φέρουν αύξηση επιτοκίων.

Πρόκειται σαφέστατα για εθισμό.

Έναν εθισμό που οδηγεί τους επενδυτές να νιώθουν ολοένα και πιο άνετα με την ανάληψη ρίσκου, στηριζόμενοι στην βεβαιότητα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέχουν για πάντα ευρεία ρευστότητα. 

Αυτή η βεβαιότητα οξύνει με τη σειρά της το φαινόμενο της αναζήτησης αποδόσεων ανεξαρτήτως ρίσκου, καθώς οι χαμηλότερες αποδόσεις από ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης οδηγεί τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα, λιγότερο γνώριμα και πιο δύσκολο να πουληθούν στοιχεία ενεργητικού.

Στην ουσία –ας μου επιτραπεί η αυστηρή παρατήρηση- βιώνουμε ως ένα μεγάλο βαθμό μια μεγάλη έλλειψη εξορθολογισμού στις επενδυτικές αποφάσεις.

Εκτός και αν θεωρείται normal να είναι προσανατολισμένες οι αγορές μόνο στις μειώσεις επιτοκίων και όχι στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την ισχυρή ανάπτυξη, το υγιές ύψος του πληθωρισμού κ.ο.κ.

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες από την άλλη έχουν κατανοήσει πλήρως τον εκβιασμό –γιατί περί αυτού πρόκειται- των αγορών.

Έναντι λοιπόν να μη ρισκάρουν μια βίαιη πτώση των μετοχών και ένα μεγάλο άνοιγμα στα spreads στις αγορές ομολόγων σε έναν υπερχρεωμένο κόσμο, φροντίζουν να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες έχουν εκ νέου πυροδοτήσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Το θέμα είναι για πόσο, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα και το παρόν άρθρο έχει σαν στόχο να δώσει μια άλλη οπτική γωνία μέσα από την οποία θα έπρεπε να αναλυθεί το βεληνεκές των δηλώσεων που έκανε στο Κογκρέσο, ο Τζερόμ Πάουελ.

Tι είπε ο Πάουελ, τι άκουσαν οι επενδυτές

Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία της ομιλίας του τιμονιέρη της Fed.  Τόνισε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας». Κάθε άλλο παρά καλή εισαγωγή.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η διαφαινόμενη πρόοδος στο εμπόριο μετατράπηκε σε περισσότερη αβεβαιότητα και οι επαφές μας από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα μετέφεραν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο εμπόριο».

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε μάλιστα ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν επιβραδυνθεί «κάπως» και προειδοποίησε ότι έχει «μετριαστεί» και η συνολικότερη ανάπτυξη, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος, ο αδύναμος πληθωρισμός να είναι ακόμα πιο επίμονος από ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή» και να μην αποδειχθεί παροδικός όπως είχαν υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές οι αξιωματούχοι της FED.

Και ενώ το στομάχι κάθε ορθολογικά σκεπτόμενου συμμετέχοντα στις αγορές είχε γίνει μια γροθιά, πρόσθεσε την πολύποθη φράση πως η FED είναι έτοιμη να δράσει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης μάλιστα λίγο αργότερα φρόντισε να λειάνει και τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τα καλά νέα της Παρασκευής από το μέτωπο της αγοράς εργασίας θα μπορούσαν να αναστείλουν την μείωση των επιτοκίων που περιμένει η αγορά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη Ιουλίου.

Τόνισε λοιπόν ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν έχουν αλλάξει τις προοπτικές για την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας και υπογράμμισε –ξανά- ότι τα δεδομένα μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου «συνεχίζουν να απογοητεύουν».

Η συνέχεια γνωστή, η γροθιά στο στομάχι εξαφανίστηκε μιας και η FED «είναι εδώ» και έτσι μια ανησυχητική ομιλία μετατράπηκε σε πανηγυρισμό και νέα υψηλά για τους αμερικανικούς δείκτες.

Συμπέρασμα

Η τάση είναι φίλος μας, αλλά σαφέστατα τα αντανακλαστικά μας όσο περνάει ο καιρός πρέπει να είναι σε ολοένα και υψηλότερη εγρήγορση, γιατί κάθε άλλο παρά συνετούς καιρούς διανύουμε.

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες