Angela Merkel: Η Ε.Ε. ακόμα περιμένει ενημέρωση από τις ΗΠΑ ως προς τους δασμούς

Angela Merkel: Η Ε.Ε. ακόμα περιμένει ενημέρωση από τις ΗΠΑ ως προς τους δασμούς

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η ΕΕ ακόμη περιμένει επίσημη ενημέρωση από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump ως προς το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εξάγουν ευρωπαϊκά κράτη, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα εάν συμβεί αυτό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για ζητήματα διεθνούς εμπορίου (USTR) ανέφερε καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας πως ο Trump επέλεξε να «αναστείλει» την επιβολή των δασμών σε βάρος της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας και «της Ευρώπης».

Η Merkel ωστόσο επισήμανε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι αποφάσισε ο Trump, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα χρειαστεί να επανέλθουν στο ζήτημα σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Πιστεύουμε ότι οι δασμοί δεν είναι δικαιολογημένοι και επιδιώκουμε να γίνουν κι άλλες συνομιλίες», ανέφερε η συντηρητική πολιτικός απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Εάν πράγματι αυξήσουν τους δασμούς, θα ανταποδώσουμε λαμβάνοντας αντίμετρα. Αυτή είναι η κοινή μας θέση. Επιθυμούμε καλές διατλαντικές σχέσεις, αλλά θα αντιδράσουμε εάν πιστεύουμε ότι πλήττονται οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες», συμπλήρωσε.

Η εφαρμογή των δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Η εξαίρεση από τους δασμούς, εάν επιβεβαιωθεί, θα πιστωθεί στην ευρωπαία επίτροπο για το Εμπόριο Cecilia Malmstrom, η οποία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross.

Ενημερώνοντας πρεσβευτές της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Πέμπτης, η Malmstrom σημείωσε πως είπε στους συνομιλητές της πως η ΕΕ θέλει να εξευρεθεί λύση και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron σημείωσε ότι περιμένει να υπάρξει οριστική ενημέρωση για τους αμερικανικούς δασμούς αργά το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών.

 «Η δική μου ευχή είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ισχύ διεθνείς εμπορικούς κανόνες που είναι επωφελείς για όλους και ότι οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο να εγκαθιδρυθούν θα εγγυηθούν πως θα γίνουν σεβαστοί», ανέφερε.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί, εάν επιβληθούν δασμοί, να υποβληθεί προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να ληφθούν μέτρα για να προληφθεί η υπερπροσφορά μετάλλων στην Ευρώπη και να επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ για να υπάρξει «επανεξισορρόπηση» του εμπορικού ισοζυγίου των δύο μερών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών συζήτησαν επίσης για φορολογικά θέματα, άλλο ένα ζήτημα που απειλεί να προκαλέσει διατλαντικές τριβές.

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη κανόνες ώστε γιγαντιαίες εταιρείες του Διαδικτύου να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους. Αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Google, Facebook και Amazon αναμένεται να πληρώσουν μεγάλο μέρος του λογαριασμού, που ενδέχεται να ανέλθει έως και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Pierre Moscovici απέρριψε την κατηγορία ότι βάζει στο στόχαστρό του αμερικανικές εταιρείες με γιγαντιαίους τζίρους για να γεμίσει τον κορβανά της ΕΕ, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία χαιρέτισαν τις προτάσεις που έκανε με κοινή ανακοίνωσή τους. Ωστόσο, ορισμένες μικρότερες χώρες εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που εισηγείται ο Moscovici θα τις εμποδίσουν να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες κι ότι το πιθανότερο αποτέλεσμά τους θα είναι μάλλον η αύξηση των φορολογικών εισπράξεων των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ παρά η αύξηση των εσόδων όλων των μελών.