Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο - Οι κολοσσοί του κλάδου χαμογελούν

Ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο - Οι κολοσσοί του κλάδου χαμογελούν

Επέστρεψε ​από ​χθες η ζωή στους εμπορικούς δρόμους της χώρας, με τα καταστήματα του λιανεμπορίου να ανεβάζουν ρολά για να εκτονώσουν τις επιθυμίες των καταναλωτών για αγορές. Και οι δύο πλευρές με το φόβο μιας  ενδεχόμενης επόμενης απαγόρευσης ήταν στις επάλξεις με την κάλυψη των αναγκών να είναι σε πρώτη προτεραιότητα αλλά και την ανάγκη κοινωνικοποίησης να είναι παραπάνω από εμφανής.

Ένας κλάδος που επλήγη ιδιαίτερα, αυτός του λιανεμπορίου παρά τα  κυβερνητικά μέτρα τόνωσης, θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να ξαναβρεί τα πατήματα του. Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει συσσωρευτεί στις τράπεζες δεδομένων των περιοριστικών μέτρων σε δύο δόσεις κατά τη διάρκεια του 2020, αναμένοντας την μείωση των κρουσμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των εμβολιασμών για να βρει τη διέξοδό του στην κατανάλωση.

Οι τρεις ελληνικοί «κολοσσοί» του λιανεμπορίου αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο τα προβλήματα που ενέσκηψαν με την πανδημική κρίση, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους αλλά και την προσαρμογή τους στα περιοριστικά μέτρα. Θα μπορέσουν την φετινή χρονιά να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις τους προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα;

JUMBO

Η JUMBO «τραυματίστηκε» από το απαγορευτικό λειτουργίας των καταστημάτων της  που τα είδε να παραμένουν κλειστά λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου ιδιαίτερα τις εποχές που ο τζίρος της ανεβαίνει κατακόρυφα, Πάσχα και Χριστούγεννα. Πέντε στους δώδεκα μήνες της προηγούμενης χρονιάς έκλεισαν με τις πωλήσεις σε αρνητικό πρόσημο, με το σύνολο του έτους να καταγράφει συνολικές απώλειες κατά -18,2%.Οι προσπάθειες περιορισμού κόστους της διοίκησης αναμένεται να περιορίσουν την πτώση των ΕΒΙΤ το 2020 κάτω από το 30%, μια όχι ευκαταφρόνητη απόδοση δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας. Η  εξαιρετική ρευστότητα του εννεαμήνου παρέμεινε ανέπαφη στα 439 εκατ. ευρώ, αλλά το ελλιπές ηλεκτρονικό εμπόριο θα λειτουργήσει ως βαρίδι στα τελικά αποτελέσματα.

ΓΡΑΦΗΜΑ  JUMBO ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, η μετοχή, δεν κατάφερε να επανέλθει πάνω από τους δυο κινητούς μέσους όρους 50 και 200 εβδομάδων, με αποτέλεσμα μετά και την άρνηση υπέρβασης των 14,46 ευρώ να τμήσει καθοδικά το τελευταίο οχυρό των 13,72 ευρώ. Συνέχιση της κίνησης θα αυξήσει τις πιέσεις με επόμενο στόχο τα 11,80 ευρώ. Στο θετικό σενάριο η υπέρβαση των 14,46 ευρώ, θα προωθήσει τον τίτλο προς τον «αργό» κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων και μονο πάνω από 15,65 ευρώ, θα κινηθεί προς τον στόχο των 17,10 ευρώ.

FOURLIS

Ο ‘Ομιλος FOURLIS  σε σύνολο εννεαμήνου παρουσίασε πωλήσεις 279,3 εκατ.  ευρώ έναντι  339,4 εκατ. ευρώ  το εννεάμηνο του 2019, μειωμένες κατά 17,7%, λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, παρουσιάζοντας ζημιές ύψους 3,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου  κατά την 30/09/2020 ήταν 113,9 εκατ., σε σχέση με 116,3 εκατ. την ίδια ημερομηνία του 2019. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της ΙΚΕΑ (e-commerce) αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό και στις τρείς χώρες ( Eλλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο) ιδιαίτερα κατά τους μήνες εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στην προσεχή τριετία θα ολοκληρωθούν επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ για την υιοθέτηση αυτοματισμών στα logistic centers του ομίλου, δεδομένου ότι αναπτύσσει δυναμικά το e-commerce για ΙΚΕΑ και Intersport, αλλά και για την εξυπηρέτηση του φυσικού δικτύου που συνεχίζει να επεκτείνει.  Να επισημάνουμε και την αναμενόμενη έλευση της ΑΕΕΑΠ του Ομίλου την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον Όμιλο.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΦΟΥΡΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ

Η μετοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κατόρθωσε να υπερβεί τα 4,30 ευρώ με αποτέλεσμα την οριζόντια κίνησης της ( εκτός τριών εβδομάδων) μεταξύ των 3,78-4,30 ευρώ. Όσο βρίσκεται πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 50 εβδομάδων, θα κινηθεί προς τα 4,30 ευρώ, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων θα δώσει στόχο τα 4,66 ευρώ. Καθοδική διάσπαση των 3,78 ευρώ, θα αποτελέσει αρνητική διαγραμματική εξέλιξη με επόμενο στόχο τα 3,60 ευρώ και κατόπιν την σημαντική  ανοδική γραμμή τάσης  C.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ

H αλλαγή των καταναλωτικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία και η στροφή σε προϊόντα υγιεινής και καθαρισμού  ευνόησε ιδιαίτερα την Σαράντης, που παρουσίασε σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας καταδεικνύοντας την αποτελεσματική ανταπόκριση σε ένα εξαιρετικά δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και σε μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες. Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά την διάρκεια του εννεαμήνου του 2020 ανήλθαν σε 286,47 εκατ. ευρώ  από  266,82 εκατ. ευρώ  το εννεάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 7,37%, ενώ και τα κέρδη ebitda αυξήθηκαν κατά 28,57% στα 45,52 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το P/E  του 2021 είναι στο 12,51, ενώ για την μερισματική απόδοση ανέρχονται στο 2,7%

ΓΡΑΦΗΜΑ ΣΑΡΑΝΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ

Μετά την άμεση  επαναφορά  του από τα χαμηλά του Μαρτίου, ο τίτλος κινείται σε πλαγιοανοδικό κανάλι , με στόχο την επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 9,20 ευρώ που θα προσδώσει την απαραίτητη ορμή στη μετοχή προς νεότερα ιστορικά υψηλά προς την άνω πλευρά του καναλιού G1. Καθοδική διαφυγή από το κανάλι θα είναι απευκταία για τους κατέχοντες με την πτωτική ορμή να αυξάνεται προς τα 8,07 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.