Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις  για χαμηλότερα πλεονάσματα

Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα

Του Θανάση Παπαδή

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος γνωρίζουν άριστα ότι η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων, περνάει μέσα από την μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει εστιαστεί σε μία «τίμια ανταλλαγή». Θα προσφέρει επιτάχυνση για μεταρρυθμίσεις που έχουν βαλτώσει και ως αντάλλαγμα θα ζητηθεί η μείωση του στόχο για το πλεόνασμα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την μείωση των φόρων.

Το θέμα βέβαια δεν είναι και τόσο απλό, αλλά λίγο περισσότερο σύνθετο. Οι δανειστές δεν αρνούνται μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο την συναρτούν άμεσα με τη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και δύο ακόμη σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με την πλήρη άρση των capital controls, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί εντός του επόμενου μήνα. Ήδη είναι έτοιμα, όλες οι σχετικές παρεμβάσεις και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική απόφαση.

Η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου οίκοι αξιολόγησης να αποκτήσουν ένα ακόμη κίνητρο για να αλλάξουν προς το καλύτερο την βαθμολογία της Ελλάδος.

Παράλληλα άμεσα αναμένεται να ανοίξει και θέμα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ. Με κίνηση αυτή θα υπάρξει μείωση των κονδυλίων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και ως εκ τούτου θα προσθέσει και αυτό κάτι στην γενικότερη εικόνα της χώρας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να «προσφέρουν» ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε τέλμα τα τελευταία χρόνια και ως «αντάλλαγμα» θα ζητήσουν από τους δανειστές μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Η μείωση μπορεί να είναι ονομαστική ή μέσω... τρικ. Τι σημαίνει αυτό; ότι ενδεχομένως οι δανειστές βλέποντας την πρόοδο στην ελληνική οικονομία να αποδεχθούν μία ονομαστική μείωση της τάξεως π.χ της μίας ποσοστιαίας μονάδος από το 3,5% στο 2,5% ή εναλλακτικά να προστεθούν στο πλεόνασμα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία προβλέπεται να επιστραφούν στην Ελλάδα, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των επόμενων αξιολογήσεων.

Ο δρόμος είναι μακρύς και όχι απαραίτητα στρωμένος με ροδοπέταλα. Πρώτη στάση θα είναι η επίσκεψη της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ελληνική πρωτεύουσα, για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου. Λίγο αργότερα θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα φτάσουν στην χώρα στις 23 του ίδιου μηνός.

Προαπαιτούμενα

Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης αξιολόγησης αναμένεται να είναι η κάλυψη περίπου 15 προαπαιτούμενων, κυρίαρχη θέση στα οποία κατέχουν οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», αποκρατικοποιήσεις για Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό). Παράλληλα, οι δανειστές αναμένεται να εξετάσουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εισπραξιμότητα στη ρύθμιση των 120 δόσεων (διαδραματίζει ρόλο και για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων), καθώς και το πώς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (APS).