Αμελητέα και ανεπαρκής η «έξοδος»

Αμελητέα και ανεπαρκής η «έξοδος»

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αμελητέα και ανεπαρκή χαρακτηρίζουν ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, μέσω της οποίας το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6%. Όπως σημειώνουν, το ύψος της έκδοσης σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη δημιουργία βάθους στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων και στη διαμόρφωση της απαιτούμενης καμπύλης επιτοκίων.

Βοηθά, ωστόσο, τους πανηγυρισμούς στο κυβερνητικό επιτελείο και το αφήγημα για επιστροφή στις αγορές, καθώς σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η έξοδος «ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Θα δείτε ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία, είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών. Μόνο που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η χώρα μας αποτελεί μία... κατηγορία από μόνη της στην Ευρώπη, αφού το κόστος δανεισμού στην 5ετία είναι δύο φορές υψηλότερο από της «προβληματικής» Ιταλίας και 7,6 φορές υψηλότερο από της Πορτογαλίας.

Στην κυβέρνηση, πλέον, στρέφουν το βλέμμα στον «χρησμό» της Fitch στις 8 Φεβρουαρίου, ευελπιστώντας σε αναβάθμιση του outlook σε «θετικό» από «σταθερό»- που θα σημαίνει ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά αναβάθμισης, με την επόμενη απόφαση να είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο. Από κει και πέρα, προετοιμάζεται ήδη η επόμενη κίνηση για νέα έκδοση ομολόγου, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές θα το επιτρέψουν. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν την Moody'' s να αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο την 1η Μαρτίου, τότε η έξοδος θα έρθει ακόμη πιο κοντά.

Οι κινήσεις αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης θεωρούνται κρίσιμες, όμως και πάλι είμαστε αναγκασμένοι να ανέβουμε ακόμη αρκετά «σκαλιά» πριν οι ελληνικοί τίτλοι αρχίσουν πραγματικά να προσελκύουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών. Βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να μας ενημερώσει ότι παρατηρείται «μεταστροφή στους επενδυτές, από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές».

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ποιοι επενδυτές ήταν αυτοί που «σήκωσαν» την έκδοση. Παρ'' όλα αυτά, οι ίδιοι διαχειριστές υπογραμμίζουν ότι το επιτόκιο του 3,6% είναι υπερβολικά υψηλό για όσους ήθελαν να ποντάρουν μικρά ποσά με αποδόσεις σε μία σχέση ρίσκου-απόδοσης που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, είναι ότι το δημόσιο χρέος παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο – πίσω μόνο από της Ιαπωνίας - και ότι για να υπάρξουν παρεμβάσεις από τους πιστωτές, που θα το καταστήσουν πραγματικά βιώσιμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης. Σήμερα, με την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη στρέψει την κυβέρνηση σε μία ρητορική παροχών, εκφράζονται ανησυχίες για τις πιέσεις που θα δεχθεί η παρούσα και η επόμενη κυβέρνηση, σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων.

Γι'' αυτόν ακριβώς το λόγο, εκτιμάται ότι η χθεσινή πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο δύσκολα θα έχει διάρκεια καθώς η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης και η προεκλογική ατμόσφαιρα επιδεινώνουν το κλίμα.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις είναι ζοφερές για την οικονομία της Ευρωζώνης και κατ'' επέκταση για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κυρίως της περιφέρειας. Με τη γερμανική κυβέρνηση να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 1%, η Ευρωζώνη «φλερτάρει» με την ύφεση, ενώ ο Μάριο Ντράγκι αναβάλλει επ'' αόριστον τις αυξήσεις των επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics τοποθετεί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στο 5,25% στο τέλος του 2020, που συνεπάγεται ότι η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τέλος, όπως ανέφερε το Liberal.gr, η έκδοση του 5ετούς πραγματοποιήθηκε σε μία εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία καθώς Ιταλία και Ισπανία έσπασαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κάθε ρεκόρ επενδυτικών προσφορών σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων.