Amazon: Τέλος από τη θέση του CEO o Τζεφ Μπέζος

Amazon: Τέλος από τη θέση του CEO o Τζεφ Μπέζος

Μετά από 25 χρόνια ως CEO της Amazon ο Τζεφ Μπέζος, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη μεταβιβάζει τα ηνία της εταιρείας την οποία μετέτρεψε από διαδικτυακό βιβλιοπωλείο σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό.

Τη θέση του θα αναλάβει ο Άντι Τζάσι στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος CEO της Amazon Web Services και βρίσκεται στην εταιρεία από το 1997, ενώ ο ιδρυτής της θα έχει τον τίτλο του εκτελεστικού προέδρου.

Ο Μπέζος δήλωσε ότι ο Τζάσι θα είναι καταπληκτικός στον ρόλο του επικεφαλής και τόνισε ότι έχει την «πλήρη εμπιστοσύνη» του.

Σε επιστολή προς τους υπαλλήλους της Amazon που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπέζος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα θα επικεντρωθεί σε «νέες πρωτοβουλίες».

«Το να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon είναι μια βαθιά ευθύνη και είναι χρονοβόρο», έγραψε ο Μπέζος. «Όταν κάποιος αναλαμβάνει έναν τέτοιο ρόλο, είναι δύσκολο να δώσει προσοχή σε οτιδήποτε άλλο».

«Κάνουμε τρελά πράγματα μαζί και μετά τα κάνουμε (να είναι) κανονικά. Πραγματοποιήσαμε πρωτοποριακές κριτικές πελατών, το 1-Click, εξατομικευμένες προτάσεις, απίστευτα γρήγορη αποστολή της Prime, αγορές Just Walk Out, τα Climate Pledge, Kindle, Alexa, cloud computing και πολλά άλλα», δήλωσε ο ιδρυτής της Amazon.

«Αν το κάνετε σωστά, λίγα χρόνια μετά από μια εκπληκτική εφεύρεση, το νέο (πράγμα) έχει γίνει φυσιολογικό. Οι άνθρωποι χασμουριούνται. Και αυτό το χασμουρητό είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορεί να λάβει ένας εφευρέτης.

Ο Μπέζος είπε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες της Amazon, ενώ σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στη φιλανθρωπία – συμπεριλαμβανομένου του Bezos Earth Fund και του Day 1 Fund – καθώς και τις δύο άλλες σημαντικές προσπάθειές του: την εφημερίδα Washington Post (την οποία αγόρασε το 2013) και την διαστημική εταιρεία του, Blue Origin.

Η είδηση για την παραίτηση του Μπέζος έρχεται την ώρα που ο κύκλος εργασιών της Amazon καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η πανδημία κορονοϊού έστρεψε τους πολίτες στο διαδικτυακό εμπόριο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 125,5 δισ. δολάρια το δ'  τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν τα 7,2 δισ. δολάρια

Ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Amazon, Μπράιαν Όλσαβσκι, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι η αλλαγή της εκτελεστικής εξουσίας αποφασίστηκε σε συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο της Amazon. Ο Μπέζος θα παραμείνει εμπλεκόμενος στις δραστηριότητες της εταιρείας, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά όχι στην καθημερινότητα της.

Υπενθυμίζεται οτι ο Μπέζος 2009 αγόρασε την online εταιρεία πώλησης παπουτσιών Zapos έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ το 2017 εξαγόρασε τη Whole Foods έναντι 13,7 δισ. Με την αγορά της Whole Foods κατέχει πλέον μερίδιο 18% από τη συνολική «πίτα» των online σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Ακολούθησε το 2018 μια γιγαντιαία επένδυση του Μπέζος, ύψους 17,5 δισ. δολαρίων στην Amazon Web Services.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπέζος θα αφιερώσει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στην Blue Origin, την εταιρεία ταξιδιών στο διάστημα την οποία ίδρυσε το 2000, δίχως όμως να έχει κερδίσει την προβολή που απολαμβάνουν οι «αντίπαλες» εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών, όπως η SpaceX του Μασκ και η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η Blue Origin, εδρεύει στο Κεντ της Ουάσινγκτον, εκτόξευσε πριν από λίγους μήνες τον πύραυλο, New Shepard, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη μία από τις δύο προγραμματισμένες πτήσεις της δοκιμαστικής περιόδου, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των διαστημικών ταξιδιών, τον Απρίλιο 2021. Ο New Shepard έχει κατασκευαστεί για να εκτελεί αποστολές για λογαριασμό της NASA υπό την τροχιά της γης, αλλά και επανδρωμένες πτήσεις διαστημικών τουριστών.