Αlpha Bank: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το Tier II - Ισχυρή η ζήτηση

Αlpha Bank: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το Tier II - Ισχυρή η ζήτηση

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (tier II) της Alpha Bank  με το επιτόκιο να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το αρχικό εύρος στο 4,25% και τις προσφορές να φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική έκδοση καθώς σε επίπεδο ψυχολογίας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι
υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την πρόθεση της Alpha Bank να θωρακιστεί κεφαλαιακά ενόψει της διαδικασίας μείωσης των NPEs.

Η Alpha Bank λοιπόν βγαίνει στις αγορές θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum μετά την έκδοση του 15ετους ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο ενώ κλιμάκιο της τράπεζας με επικεφαλής τον διευθύνων σύμβουλο Βασίλη  Ψάλτη ολοκλήρωσε χτες roadshows σε Παρίσι και Λονδίνο καταγράφοντας σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι η Citi συμμετέχει ως «Structuring Advisor» οι  Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ως «Joint Bookrunners» και Alpha Finance ως «co-lead» στην έκδοση.   

Η έκδοση του Tier II ομολόγου είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.  

Με την συναλλαγή, η τράπεζα ξεκινά την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.