Αλματώδης μεγέθυνση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 12,7% το γ' τρίμηνο

Αλματώδης μεγέθυνση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 12,7% το γ' τρίμηνο

Με εκρηκτικό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρώπης το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά τη βουτιά ρεκόρ που είχε επιφέρει το «κλείσιμο» των οικονομιών για να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat στις προκαρκτικές της εκτιμήσεις, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ των χωρών της κοινής ισοτιμίας του ευρώ μεγεθύνθηκε κατά 12,7% και κατά 12,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τις μεγαλύτη αύξηση που έχει καταγραφεί από από τότε που τηρούνται τα σχετικά στοιχεία, δηλαδή το 1995.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 11,8% στην ευρωζώνη και κατά 11,4% στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παραμένει μειωμένο κατά 4,3% στην ευρωζώνη και κατά 3,9% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τρίτου τριμήνου, η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε στη Γαλλία που είδε το ΑΕΠ της να ενισχύεται κατά 18,2%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ανάπτυξη 16,7%, και η Ιταλία με 16,1%.

Αντίθετη, η χαμηλότερη ανάκαμψη καταγράφηκε στη Λιθουανία που είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά μόλις 3,7% και ακολουθούν η Τσεχία με 6,2% και η Λετονία με 6,6%.