Akazoo… and the zoo

Akazoo… and the zoo

Όταν το fund QCM του περιβόητου, και ειδήμονος πλέον επί ελληνικών υποθέσεων Γκάμπριελ Γκρέγκο, αναδείκνυε την υπόθεση της Folli Follie το καλοκαίρι του 2018, οι περισσότεροι εμφανίζονταν δύσπιστοι και η πρώτη αντίδραση ήταν πως επρόκειτο για μια ιστορία υπερβολής. Σύντομα, όμως αποδείχθηκε πως η έρευνα του ισραηλινής καταγωγής επενδυτή, ήταν πραγματικά.

Και η Folli έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική χρηματιστηριακή ιστορία. Για την περίπτωση της ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στον Nasdaq, Akazoo, που το QCM «έβγαλε στα μανταλάκια» από χθες το μεσημέρι, όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια σημαντικά «μικρότερη» λόγω όγκου περίπτωση.

Όμως δεδομένης της περιπλοκότητας των κινήσεων, των υπόγειων διαδρομών και των προσώπων που εμπλέκονται, δεν αποκλείουν η υπόθεση της εταιρείας streaming μουσικής να βγάλει το επόμενο διάστημα πολύ περισσότερες ειδήσεις. Και ίσως μια ένδειξη γι’ αυτό, να είναι ότι η περίπτωση της έρευνας για την Akazoo, να περιλαμβάνει και να καταγράφει πολλά στοιχεία που «θυμίζουν» τη Folli Follie και τις ενέργειες των ιδιοκτητών της.

Όπως έχει αναδείξει από χθες στη δημοσιότητα το QCM, η Akazoo ισχυρίζεται μεν ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία μετάδοσης» μουσικής, μέγεθος που ανταγωνίζεται τους γίγαντες της βιομηχανίας αυτής (όπως η Pandora και η Tidal) αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του fund, «η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα». 

Στο χρηματιστήριο του Nasdaq η αγορά υποδέχθηκε την νέα έκθεση της QCM οδηγώντας σε πτώση 17% τη μετοχή (SONG) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει υποχωρήσει στα 100 εκατ. δολάρια.

Το fund προχωρεί στην έκθεσή του, σε μερικές σημαντικές επισημάνσεις:

- «Οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής δηλαδή όχι από μια εκ των μεγάλων διεθνών ελεγκτικών ομίλων) μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο».

- Απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)». Σημειώνεται, δε ότι η υπόθεση Globo είναι άλλη μία περίπτωση με την οποία είχε ασχοληθεί το QCM.

- Υπάρχουν (κατά το QCM) «επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων», για τα οποία φυσικά άποψη δεν μπορεί να έχουν παρά μόνο εισαγγελικές και εποπτικές αρχές αφού διενεργήσουν έρευνα και συγεκντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Και για τους λόγους αυτούς καταλήγει ότι η εταιρείας είναι ένας «χάρτινος πύργος», ένα «σχήμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων».

Λαβύρινθος

Η πορεία για τη δημιουργία της Akazoo, που σήμερα αμφισβητείται σε όλα της τα μεγέθη από το QCM, είναι πραγματικά δαιδαλώδης. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ιδρύθηκε από την InternetQ Ltd (Κύπρου), τον Ιούνιο του 2015 και αγοράστηκε, αμέσως μετά, από την ελληνική InternetQ, την οποία ίδρυσε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Δημητρόπουλος.

Ακολούθως, η τελευταία εισέφερε στην Akazoo την ομώνυμη πλατφόρμα λογισμικού (σ.σ. η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου) αξίας 10,7 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο όμιλος InternetQ εισέφερε το 100% της συμμετοχής της στην Akazoo Ltd στην R&R Music Ltd, αποκτώντας το 82,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έπεσε στο 67,73% μετά την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 17 εκατ. ευρώ που κάλυψε η Tosca fund, ένας από τους μετόχους μειοψηφίας της R&R Music. Έτσι, η R&R Music μετονομάστηκε σε Akazoo με έδρα την Μεγάλη Βρετανία. Αντίστοιχα, το μερίδιο 67,73% της ελληνικής InternetQ μεταβιβάστηκε, μέσω ανταλλαγής, στη μητρική InternetQ Ltd, στην οποία συμμετέχει από τα τέλη του 2016 με μειοψηφικό ποσοστό (το οποίο εξαγόρασε έναντι 12 εκατ. ευρώ) το fund Diorama, του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η συναλλαγή μεταξύ της Deca Investments-Diorama και της InternetQ ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, λίγους μήνες μετά το delisting των μετοχών της InternetQ από το Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου (2010-2016). Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί φέρουν το Diorama να έχει απο-επενδύσει ήδη από το 2019 από την εταιρεία. 

Το 2019 ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ τα Akazoo Ltd. Και Modern Media Acquisition που προέβλεπε τη συνένωση των δύο εταιρειών με εισφορά των μετοχών τους σε μια νέα κοινή εταιρεία συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο αμερικανικό Nasdaq.

Η Modern Media Acquisition αποτελεί όχημα ειδικού σκοπού, που συστάθηκε από το fund Macquarie και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MMDM, L. Dickey, με στόχο να προχωρήσει σε εξαγορά. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η Akazoo εισήχθη στον Nasdaq μέσω αντίστροφης εξαγοράς (reverse merger).

Την περίοδο εκείνη, ο Απόστολος Ν. Ζέρβος, διευθύνων σύμβουλος της Akazoo, ανέφερε: «Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης ανάπτυξης για την Akazoo. Έχουμε εκτελέσει με επιτυχία αυτήν την αποστολή από την ίδρυσή μας το 2010 και συνεχίζουμε, επιτυγχάνοντας κερδοφορία. Σήμερα εξυπηρετούμε περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια συνδρομητές και, καθώς βλέπουμε την επόμενη φάση ανάπτυξης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχείς να συνεργαστούμε με τους Lew και (την) MMDM».

Στα χνάρια της Folli Folllie

Τα πυρά του QCM επικεντρώνονται σε μια σειρά στοιχείων που παραθέτει και τα οποία παρουσιάζουν χαοτικές διαφορές μεταξύ των οικονομικών δεδομένων και της πραγματικότητας. Όπως επίσης και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Κατά το QCM, η Akazoo έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό "κέρδος".

Επίσης, όπως αναφέρει το QCM, η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε απάτες (π.χ. Globo) ή είναι ύποπτες για απάτη (Velti).

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2015, το QCM αποκάλυψε την απάτη της Globo Plc”, ελληνικής εταιρείας εισηγμένης στη Βρετανία. Νωριτερα, το 2013, η ελληνική εταιρεία Velti Plc ειχε οδηγηθεί σε κατάρρευση καθώς μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της αποδείχθηκε ψευδές.

Η μετοχή βγήκε από ταμπλό του χρηματιστηρίου και η εταιρεία υπέβαλε πτώχευση στις ΗΠΑ.

Κατά τον Γκάμπριελ Γκρέγκο, όλα αυτά έχουν κάποια σχέση.

Όπως ισχυρίζεται το QCM, μια απλή αναζήτηση στο LinkedIn, δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Akazoo είχε προηγουμένως απασχοληθεί είτε στην Globo είτε στην Velti. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός, για παράδειγμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Velti.

Η QCM θεωρεί ότι πολλά από τα ζητήματα που επισημαίνει για την Akazoo (π.χ. μεγάλοι, ανεξήγητοι εισπρακτέοι λογαριασμοί, αρνητική δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών, απουσία φόρου εισοδήματος) αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην Velti και την Globo, οπότε είναι ανησυχητικό το ότι η εταιρεία διοικείται και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων που προέρχονταν από αυτές τις δύο προβληματικές εταιρείες.

Οι αιτιάσεις

Η έκθεση της QCM καταλήγει με τα εξής: "Τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε σε αυτήν την έκθεση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική φύση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας. Η οικονομική και αριθμητική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία. Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε αυτό με τα ισχυριζόμενα έσοδα και τον ρυθμό ανάπτυξης που υπερηφανεύεται η Akazoo;

Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πιστεύουμε ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες. Αυτές οι εταιρείες ενδέχεται να παρουσιάζονται ως συνεργάτες / μεταπωλητές / πωλητές και να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια στην Akazoo.

Αυτές οι συναλλαγές ενδέχεται να έχουν ξεφύγει των ελέγχων των ελεγκτών, καθώς πιθανώς προέρχονται από χώρες εκτός της κατοικίας της εταιρείας (π.χ. Ινδονησία, Μαλαισία, Κύπρος). Ομοίως, η εταιρεία ενδέχεται να κρύβει τυχόν έλλειμμα μετρητών αυξάνοντας το κόστος, ειδικά το κόστος των πωληθέντων αγαθών (100 εκατομμύρια δολάρια το 2019) και τις επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (11 εκατομμύρια δολάρια το 2019).

Το πρώτο αφορά κυρίως δικαιώματα που καταβάλλονται σε εταιρείες μουσικών ετικετών. Υποθέτουμε ότι η Akazoo μπορεί να έχει συνεργαστεί η κατασκευάσει μικρές εταιρείες μουσικής ετικέτας που δημιουργούν πλασματικά τιμολόγια κόστους για μη υφιστάμενα stream μουσικής».

Κατά την QCM, εφόσον η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί, «η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων και μια ετήσια απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πικρό πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει πιθανώς με αυτό των Velti και Globo: απώλεια 100% για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές».

Πρόσωπα κλειδιά

Για τη συνέχεια της υπόθεσης Akazoo, πρόσωπο κλειδί θα είναι τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες, ο CEO, Απόστολος Ζερβός, που είναι σε θέση να γνωρίζει τα δεδομένα, αλλά και τις ενέργειες. Με το προηγούμενο της Folli Follie αρκετά πρόσφατο, όλη η προσοχή στρέφεται τώρα στην αντίδρασή του.

Στο ΔΣ της Akazoo μετέχουν, άλλοι τρεις Έλληνες, για τους οποίους –μια και πρόκειται για απλά μέλη- δεν μπορεί να υποστηριχθεί γνώση, συμμετοχή ή εμπλοκή τους στις εκτελεστικές αποφάσεις.

Πρόκειται για:

- Τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο, ιδρυτή του ομίλου Internet Q, η οποία αποτέλεσε την εταιρεία «βάση» για την μετεξέλιξη της σημερινής Akazοο καθώς είχε υπό την ιδιοκτησία της την υπηρεσία musik streaming Αkazoo, και την πλατφόρμα marketing για κινητά Minimob.

- Τον Αλέξανδρο Μακρίδη, Πρόεδρο και CEO της «Χρυσαφίδης Α.Ε.», εμπορικής εταιρείας βιομηχανικών ειδών, που ιδρύθηκε το 1882 με δραστηριότητα στα Βαλκάνια και στην Αφρική. Ο κ. Μακρίδης είναι ανιψιός του επιχειρηματία Μιχάλη Χρυσαφίδη, της ίδιας επιχειρηματικής οικογένειας που έγινε τραγικά γνωστή στο ελληνικό κοινό από την άγρια δολοφονία της μέσα στην κατοικία της στην Εκάλη το 1991. Ο κύριος Μακρίδης είναι μέλος Δ.Σ. των Αερογραμμών Αιγαίου, του ΙΟΒΕ, του American College of Greece και του Alba. Είναι επίσης Ταμίας του ΣΕΒ και Μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου του Yale University στις Διεθνείς Δραστηριότητες.

- Τον Athan Στεφανόπουλο, πρόεδρος της εταιρίας NOW THIS. Πρόκειται για πλατφόρμα η οποία παράγει και δημοσιεύει ειδήσεις και video που αφορούν τους millennials. Παλαιοτέρα είχε ιδρύσει την Cliptamatic η οποία συγχωνεύθηκε με την NOWTHIS.