Adveos Microelectronics: Δημιουργώντας κυκλώματα και πλούτο στην Ελλάδα - Εξαγορά από κινεζική εταιρεία

Adveos Microelectronics: Δημιουργώντας κυκλώματα και πλούτο στην Ελλάδα - Εξαγορά από κινεζική εταιρεία

Ένα μικρό τεχνολογικό «διαμάντι» έκρυβε το Αίγιο τη Αχαϊας. Η ΙΚΕ που ίδρυσαν τέσσερις μηχανικοί πληροφορικής πουλήθηκε αντί 6 εκατ. ευρώ σε μια τεχνολογική εταιρεία της Κίνας. Η κινεζική εταιρεία απέκτησε την ελληνική μονάδα σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και οι τέσσερις Έλληνες ιδρυτές της έγιναν εκατομμυριούχοι.

Πρόκειται για τη εταιρεία Adveos Microelectronic Systems την οποία ίδρυσαν το 2015 ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Ιωάννης Γλυκιώτης, ο Γεώργιος Δημητρόπουλος και ο Γεράσιμος Θεοδωράτος. Και οι τέσσερις ιδρυτές συμμετείχαν με ίσα μερίδια 25% στην Adveos και για την πώληση των μετοχών τους έλαβαν 1,2 εκατ. ευρώ έκαστος.

Η Adveos είναι μια εταιρεία σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chipsets) χωρίς παραγωγή (fabless semiconductor company). Τα σχέδια που παράγει απευθυνονται σε εταιρείες παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων κυρίως της Ασίας και της Αμερικής. Πρόκειται δηλαδή για μια δραστηριότηα που έχει 100% εξωστρεφή χαρακτήρα. Η εταιρεία έχει γραφεία στο Αίγιο, την Αθήνα και το Ερεβάν της Αρμενίας.

Η εταιρεία που τους αγόρασε, Beken Cop., μετά την εξαγορά προχώρησε και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Έτσι η Κινεζική εταιρεία τοποθέτησε συνολικά στην ελληνική αγορά 6 εκατ. ευρώ.

H Beken Corp., είναι κατασκευάστρια ημιαγωγών στην Κίνα, έχει έδρα την Σαγκάη και οι μετοχές της δαπραγματεύονται στο τοπικό χρηματιστήριο. H κινεζική εταιρεία σχεδιάζει και παράγει προιόντα και κυκλώματα στους τομείς των ασύρματων επικοινωνιών (wireless communications), των εφαρμογών έξυπνης μετακίνησης (intelligent transportation) και των συστημάτων διαδίκτυου των πραγμάτων (internet of things).

«Στην Adveos βρήκαμε μια εξαιρετική ομάδα που ταιριάζει ιδανικά στο όραμα μας ν καταστεί μια κορυφαία εταιρεία παραγωγής ασύρματων chipset», σχολίασε ο πρόεδρος της Beken Corp., Pengfei Zhang. «Σκοπεύουμε», πρόσθεσε, «να επεκτείνουμε τηνομάδα της Αθήνας και να αυξήσουμε την παρουσία μας στα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Zhang, η εξαγορά της Adveos θα ενισχύσει την στρατηγική της Beken Corp. στις αγορές που δραστηριοποιείται, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, τόσο σε έσοδα όσο και σε προϊόντα, ενώ επίσης και θα αυξήσει στην ανταγωνιστικότητα και την μακροπρόθεσμη κερδοφορίας της.

Η Adveos αποτελεί την ενσάρκωση του επιχειρηματικού οράματος της χώρα μας που εξεφρασε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της Πολιτείας Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στον Πειραιά. Είναι μια νεοφυής εταιρεία, ταχέως αναπτυσσόμενη και με σημαντική αξία, όπως φάνηκε από τις προθεσεις των κινέζων επενδυτών. Η εταιρεία το 2015, στην πρώτη χρήση της πραγματοποίησε κύκλο εργασιών μόλις 17.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά τα έσοδα ξεπέρασαν τα 370.000 ευρώ και το 2017 τα 912.000 Ευρώ. Το 2018, στη τέταρτη δηλαδη χρήση τα έσοδα ξεπέρασαν τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Τέτοιες εταιρείες βοηθούν την αναστροφή της διαρρορής εγκεφάλων (brain drain) και κυρίως αυξάνουν τα εισοδήματα των μετόχων, των εργαζομένων και εν τέλει της χώρας. Τέτοιου είδους εταιρείες έχουν δημιουργήσει το θαύμα του Ισραήλ που σημερα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους προορισμούς επιχειρηματικών κεφαλαίων venture capital. Mε άλλα λόγια, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη «μιζέρια» της.

«Είμαστε ευτυχείς που θα γίνουμε μέρος ενός ισχυρού οργανισμού, όπως η Beken, και επιδιώκουμε να εργαστουμε μαζί για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ασύρματων πλατφορμών», σχολίασε ο Γιώργος Δημητροπουλος, διευθύνων συμβουλος και συνιδρυτής της Adveos. Ο ίδιος σημείωσε, ότι μέσα στην οικογένεια της Beken, η ελληνική εταιρεία θα σχεδιάσει προϊόντα που θα βοηθήσουν σε εκατομμύρια ανρθώπους να βελτιώσουν τις ζωές τους.

Η εξαγορά της Adveos φαίνεται να είχε συμφωνηθεί από το περασμένο Αύγουστο, αλλά από τις εταιρείες ανακοινώθηκε 22 Δεκεμβρίου 2020.