Αδιέξοδο για Airtickets και Travelplanet24

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, 15:03
-A +A
Αδιέξοδο για Airtickets και Travelplanet24

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η εταιρεία Tripsta, η οποία ελέγχει τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά πρακτορεία (Online Travel Agents) Airtickets και Travelplanet24, με την εταιρεία να σταματά τη λειτουργία της και την έκδοση νέων εισιτηρίων, κάτι που επιβεβαιώνει και η ίδια σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Η εταιρείες Tripsta και airtickets® αποδίδουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει στην «άδικη και καταχρηστική συμπεριφορά συνεργατών τους και συγκεκριμένα πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων, η οποία αποστράγγισε αιφνίδια τα ταμειακά τους διαθέσιμα».

Τονίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους αναστέλλοντας την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι Tripsta και airtickets® σημειώνουν πως το επιχειρηματικό πλάνο αναδιάρθρωσης και περικοπής δαπανών για την εξισορρόπηση των προβλημάτων ρευστότητας είχε αρχίσει να αποδίδει, όμως συγκεκριμένοι συνεργάτες προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό, δημιουργώντας ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας.

Αυτό κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των δύο εταιρειών που είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση το επόμενο διάστημα, ενώ γνωστοποιούν πως θα στραφούν εναντίον αυτών των «συνεργατών», με όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα και ευελπιστούν σε δικαίωση από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Η πλήρης ανακοίνωση του ομίλου εταιρειών Tripsta έχει ως εξής:

«H Tripsta και η airtickets® ανακοινώνουν ότι τις προσεχείς ημέρες είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και να αναστείλουν προσωρινά την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των εταιρειών να αντεπεξέλθουν στην αναίτια και άδικη συμπεριφορά συνεργατών τους και συγκεκριμένα πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων, δυστυχώς η πρωτοφανώς άδικη, επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά απέναντί τους, αποστράγγισε αιφνίδια τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Το επιχειρηματικό πλάνο που εφαρμόστηκε, η περικοπή των δαπανών και η εξισορρόπηση των προβλημάτων ρευστότητας των εταιρειών οι οποίες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα και δημιούργησαν βάσιμες προοπτικές για την επιχειρηματική ανάκαμψή τους. Επιπλέον, η καινοτόμος συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες με την ΙΑΤΑ – που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο – και η πολύ ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.

Δυστυχώς, όμως, συγκεκριμένοι συνεργάτες, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη, αντί να σταθούν αρωγοί, υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό και με απαράδεκτο τρόπο έπληξαν την επιβίωση των δύο εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τόσο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Είναι αυτονόητο ότι η Tripsta και η airtickets® στρέφονται εναντίον τους με όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα και ευελπιστούν στη δικαίωσή τους από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρος. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες, αφού εξάντλησαν κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκαν στη δύσκολη απόφαση της αναδιάρθρωσης και της προς το παρόν αναστολής έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Πρώτο μέλημα των εταιρειών υπήρξε η πλήρης εξασφάλιση των δεδουλευμένων και όλων των νόμιμων αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους τους και η εξόφληση όλων των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

H Tripsta και η airtickets® ήταν και είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου και οι μοναδικές που ανταγωνίστηκαν ευθέως τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές τους, οι οποίοι άλλωστε θα είναι και οι μόνοι ωφελημένοι από τη σημερινή εξέλιξη.

Οι ιστότοποι των εταιρειών λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά. Τα εκδοθέντα εισιτήρια και οι κρατήσεις όλων των πελατών συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση των δύο εταιρειών, με σεβασμό προς τους πελάτες τους και προς την ιστορία τους, θα εργαστούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία και με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Για κάθε εξέλιξη οι εταιρείες θα παράσχουν άμεση ενημέρωση προς όλους».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα