Άδειασαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί από τις κατασχέσεις της τριετίας

Άδειασαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί από τις κατασχέσεις της τριετίας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι εκατομμύρια κατασχέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Όπως προκύπτει από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2017 πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρει άδειους λογαριασμούς κάτι που αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν αλλά δεν έχουν και καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών από τις εντολές για δεσμεύσεις καταθέσεων που έστειλε η Α.Α.Δ.Ε. στα πιστωτικά ιδρύματα, βρέθηκαν χρήματα σε 550.000 λογαριασμούς. Ωστόσο, στο 50% των λογαριασμών το υπόλοιπο ήταν έως 10 ευρώ, ενώ μόλις το 2% των λογαριασμών είχε πάνω από 5.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης το 80%των οφειλετών του ελληνικού δημοσίου χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 99 δισ. ευρώ τα χρωστούν 1.000.000 οφειλέτες και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών είναι αδύνατο να εισπραχθεί καθώς πρόκειται για πτωχευμένες επιχειρήσεις, υπερβολικά πρόστιμα του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά τρία εκατομμύρια στα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 οι οφειλέτες ανέρχονταν  1 εκατομμύριο και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4.100.000.

 Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι: πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος αποτελούν τη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 102 δισ. τα οποία χρωστούν 4  εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η κατάσταση όπως σημειώνουν στελέχη του υπ. Οικονομικών δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς από το 2013 και μετά έχει παγιωθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 12  δισ. κάθε έτος. Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

1. Το 36% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Ένας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονταν στο παρελθόν, και τα οποία οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις  σε «λουκέτο».  Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η αδράνεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με τις πολλές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης που ανάγκαζαν πολλές επιχειρήσεις να πλην πληρώνουν τους φόρους και εν τέλει να μην καταφέρνουν να ανταποκριθούν ούτε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. 

2. Το 27,3% προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων έμμεσων φόρων

3. Το 24,2 % αφορούν οφειλές του φόρου εισοδήματος και περιουσίας

4. Το 9,2% ή, διαφορετικά, αφορούν καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Και αυτό, διότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έχουν οδηγηθεί ως επί το πλείστον στην πτώχευση και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.

Το Δημόσιο έχει αποπληρώσει, ως όφειλε, τα δάνειά τους στις τράπεζες και οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζονται στη λίστα με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

5. Τα υπόλοιπα 3,3%  από μη φορολογικά έσοδα