Rosengren (Fed Boston): Ρίσκο ο στόχος για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016

Rosengren (Fed Boston): Ρίσκο ο στόχος για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016

Την πεποίθησή του ότι ο στόχος που έθεσε η Fed για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016, μπορεί να είναι λογικός αλλά εμπεριέχει και ρίσκο, εξέφρασε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης κ. Eric Rosengren.

Οι κίνδυνοι προέρχονται τόσο από την αδυναμία των οικονομιών στο εξωτερικό όσο και στα περιορισμένα στοιχεία που έχει η Fed στη διάθεσή της που υποστηρίζουν τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο στόχο του 2% έως το 2018.

Ο κ. Rosengren που είναι ισόβιο μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής συχνά βρίσκεται στην ομάδα εκείνων που είναι διστακτικοί στην αύξηση των επιτοκίων, αν και ήταν ένθερμος υποστηρικτής στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο.

Kaplan (Fed Dallas): Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά

Νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος της Fed του Dallas κ. Robert Kaplan δήλωσε το απόγευμα ότι παρακολουθεί στενά το κακό ξεκίνημα των αγορών το 2016 αλλά είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις. «Χρειάζεται χρόνος για να καταλάβω τι μπορεί να λέει σε μας η αγορά» είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ενώ οι εξαγωγές και οι κατασκευές είναι ένα μικρό μέρος της αμερικάνικης οικονομίας ο κ. Kaplan δήλωσε πως οι τομείς αυτοί αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κερδοφορίας του S&P 500. « Έτσι, εάν παρατηρηθεί αδυναμία στην οικονομία της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών, τότε επηρεάζονται όχι μόνο η αποδοτικότητα των εταιρειών αλλά και η εγχώρια αγορά», πρόσθεσε.

Ο κ. Kaplan που ανέλαβε πρόεδρος της Fed του Dallas Αύγουστο και χαρακτήρισε τον εαυτό του κεντρώο ως προς τη νομισματική πολιτική, δεν έχει δικαίωμα ψήφου φέτος στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed.