Reuters: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για το QE

Reuters: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για το QE

Για τον Οκτώβριο φαίνεται ότι μετατίθεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters. Οσο για τη διάρκεια του προγράμματος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαρκέσει έως το τέλος του επόμενου έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, περίπου τα τρία τέταρτα των 66 οικονομολόγων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι περιμένουν αλλαγή του προγράμματος μέσα στον Οκτώβριο.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ποσοστό σχεδόν 50% των ερωτηθέντων ανέμενε αλλαγή του προγράμματος μέσα στο Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 28 - 31 Αυγούστου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, μόλις το 15% των ερωτηθέντων αναμένουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αλλαγή του προγράμματος κατά τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιποι πέντε αναλυτές υποστήριξαν πως η ανακοίνωση παραπέμπεται χρονικά για το Δεκέμβριο.

Στο ερώτημα τί προτίθεται να συμβεί μετά το Δεκέμβριο, οπότε έχει προγραμματιστεί η λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αναλυτές κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος με μείωση όμως του ποσού που διαθέτει μηνιαίως. Προς το παρόν, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα, αξίας 60 δισ. ευρώ και η πλεονότητα των αναλυτών εκτιμά πως το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 40 δισ. ευρώ αρχικώς.

Επίσης, οι 58 από τους 63 οικονομολόγους εκτιμούν ότι το QE πιθανότατα να ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων 10 που τοποθέτησαν χρονικά τη λήξη του τον Ιούνιο του 2018. 

Φωτογραφία αρχείου SOOC