Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs

Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs

Οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-21, ειδικότερα στην περίπτωση που ο νέος νόμος Κατσέλη εγκριθεί και η κυβέρνηση εφαρμόσει το σχέδιο επιδότησης.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley, στην οποία οι αναλυτές της παραθέτουν τα συμπεράσματα της επίσκεψής τους στην Αθήνα κατά την οποία συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφορικά με το νέο νόμο Κατσέλη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι αναμένεται να παροτρύνει περισσότερους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, παρ'' όλα αυτά, ο αντίκτυπος στο ποσοστό των NPEs θα φανεί τουλάχιστον μετά από 12 μήνες, δεδομένης της μακράς μεταβατικής περιόδου στην οποία υπάγονται πριν χαρακτηριστούν «εξυπηρετούμενα».

Για τα σχέδια δημιουργίας bad bank, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας τονίζουν ότι το σχέδιο του ΤΧΣ βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, όμως το μέγεθος και οι όροι του δεν είναι ξεκάθαροι, ενώ δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η Morgan Stanley αναφέρεται και στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι στην Αθήνα οι εκτιμήσεις... διίστανται για το αν θα γίνουν τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.

«Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δεδομένης της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα πολιτικής της, πολλοί με τους οποίους συζητήσαμε θεωρούν ότι αν ανέλθει στην εξουσία θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για το κλίμα στην αγορά»