Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κοντά στο να εξαλείψει ολοσχερώς τις απώλειες του Αυγούστου βρίσκεται πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που συνεχίζει την... επιστροφή της όλο το τελευταίο διάστημα, «πατώντας» τόσο στη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, όσο και στις ισχυρές προσδοκίες που καλλιεργούνται σε εγχώριο επίπεδο από το κρεσέντο μεταρρυθμίσεων και έλκυσης επενδύσεων από την κυβέρνηση.

Ιστορικά χαμηλά για το κόστος δανεισμού χώρας, άρση των capital controls μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, ταχύτατες διεργασίες για το ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών projects, πυρετώδεις διαβουλεύσεις και ετοιμασία μπαράζ νομοσχεδίων που θα απελευθερώσουν την αγορά, είναι παράγοντες που δίνουν «καύσιμα» προεξόφλησης στο χρηματιστήριο.

Ασφαλώς, κεντρικός καταλύτης για την πορεία του Χ.Α. είναι το διεθνές κλίμα, δεδομένου ότι μια μικρή, ρηχή περιφερειακή αγορά δεν δύναται να πάει επί μακρόν κόντρα στο κλίμα, αν και το πρώτο 8μηνο του 2019 η ελληνική αγορά πρώτευσε παγκοσμίως στις αποδόσεις μετοχών, «πατώντας» στο momentum της πολιτικής αλλαγής που έλαβε χώρα το καλοκαίρι.

Οι λεπτές ισορροπίες διεθνώς και οι εκτιμήσεις

Διεθνώς το κλίμα είναι βελτιωμένο, με αιχμή την ανακοίνωση επανέναρξης του εμπορικού διαλόγου μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Ο «πόλεμος» των δασμών άλλωστε είναι ο απόλυτος καταλύτης που – εδώ και ένα χρόνο – οριοθετεί το «χορό» των διεθνών αγορών. Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018, πριν από 11 μήνες οι αγορές δέχτηκαν το πρώτο... αίμα από τον πόλεμο των δασμών, κατόπιν υπήρξε εξομάλυνση, οι αγορές επέστρεψαν με εμφατικό τρόπο στα ιστορικά υψηλά τους, ενώ από τις αρχές Αυγούστου, τα νέα επεισόδια, έφεραν εκ νέου κλυδωνισμούς και διόρθωση.

Οι αγορές είναι υπερφορτωμένες, οι ισορροπίες λεπτές, κανείς δεν ξέρει την έκβαση αυτής της ιστορίας, αν και η εμπειρία – έως τώρα – έχει δείξει ότι κανέναν δε συμφέρει μια γενικευμένη «σύρραξη» εμπορική, καθώς αυτά που θα χαθούν θα είναι πολλά περισσότερα απ'' όσα θα κερδηθούν και αυτό το γνωρίζουν οι... ιθύνοντες και των δύο πλευρών.

Όμως τα παιχνίδια των συσχετισμών και οι τακτικισμοί είναι μέσα στα... εργαλεία διαπραγμάτευσης, οπότε κανένας αναλυτής δεν μπορεί να γνωρίζει τα επόμενα... tweet του Αμερικανού προέδρου.

Πάντως, χθες οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά, με τον DAX να κλείνει πάνω από τις 12.100 μονάδες μετά από αρκετές ημέρες, τον CAC 40 στο +1,11%, ενώ κέρδη 1,54% και 1% αντίστοιχα είχαν τα χρηματιστήρια Μαδρίτης και Μιλάνου. Παράλληλα, οι αμερικανικοί δείκτες, μετά το προχθεσινό ράλι έως 1,30%, χθες κατέγραψαν ακόμη πιο δυναμική «κούρσα» με τον Dow Jones πάνω από τις 26.700 μονάδες, τον S&P 500 κοντά στις 3.000 μονάδες και τον Nasdaqξανά πάνω από τις 8.000 μονάδες!

Θετικό momentum

Εκτός από το διεθνές κλίμα, η αγορά αρχίζει και «χτίζει» στην προσμονή σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, με μπαράζ νομοσχεδίων που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς (βλέπε εξωδικαστικό συμβιβασμό), θα μειωθεί η φορολογία ενώ ήδη «τρέχουν» διαδικασίες σε πολλά επίπεδα για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων.

Αύριο ξεκινάει η 84η ΔΕΘ και ασφαλώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στα μέτρα που θα ανακοινώσει για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις, τη φορολογία και τις επενδύσεις. Άλλωστε, έχουν δοθεί κάποια δείγματα γραφής για τη μείωση της φορολογίας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα θα λεχθούν αύριο.

Παράλληλα, ήδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο θέμα των επενδύσεων, τομέας που η κυβέρνηση δίνει όλο της το βάρος, γνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξουν στην προσπάθεια φυγής της χώρας από την κρίση.

Το σχέδιο για την αναστήλωση της ΔΕΗ, η προσπάθεια για υπερνικηθούν τα εμπόδια για το Ελληνικό ώστε να ξεκινήσει σε μερικούς μήνες, οι αδειοδοτήσεις για την Ελληνικός Χρυσός, η επίσπευση του επενδυτικού πλάνου στον ΟΛΠ, η κινητικότητα στο project των υδατοδρομίων και μια σειρά άλλων – ηπιότερης δημοσιότητας – επενδύσεων, είναι παράγοντες που μαρτυρούν αποφασιστικότητα και τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Παράλληλα, οι τράπεζες, χωρίς capital controls πλέον, βρίσκονται σε φάση εξωστρέφειας, μέσω συμμετοχής σε πολλαπλά διεθνή road shows ανά την Ευρώπη.

Δυναμική επιστροφή των long

Εντός αυτού του κλίματος το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε χθες την πιο δυναμική ανοδική κίνηση των τελευταίων τριών εβδομάδων, κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρα, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη και για τη σημερινή συνεδρίαση.

Κύριο χαρακτηριστικό – από τη συνεδρίαση της Τετάρτης – ήταν η αποδυνάμωση των πωλητών πλησίον των 850 μονάδων, με την αγορά να δείχνει ότι θέλει να κρατήσει αυτή την κομβική ζώνη. Χθες υπήρξε πλήρης απόσυρση τωνπωλητών, με τους long να ελέγχουν πλήρως το momentum της αγοράς και να επιβάλουν το ρυθμό τους.

Ο ΓΔ έκλεισε στις 874,65 μονάδες με άνοδο 2,36%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 62,91 εκατ. ευρώ, επίδοση που παρ'' ότι δεν είναι μικρή, εντούτοις είναι κατώτερη των προσδοκιών, ειδικά μετά από τέτοια άνοδο. Όμως, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πωλητές, η άνοδος της αγοράς ήρθε σαφώς πιο εύκολα και με λιγότερα κεφάλαια.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.168,45 μονάδες με άνοδο 2,54%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 788,79 μονάδες με άνοδο 3,91%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.278,47 μονάδες με άνοδο 3,91%. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτης έκλεισαν ανοδικά, ενδεικτικό της εικόνας που επικράτησε στην αγορά. Οι τράπεζες είχαν άνοδο από 3% έως 5,14%, ενώ συνολικά 13 μετοχές του Large Cap είχαν άνοδο άνω του 2% κάτι όχι συνηθισμένο, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε μόνο μία μετοχή (Fourlis).

Παράλληλα, εξαιρετική ήταν η εικόνα και στον Mid Cap, αλλά και στο σύνολο της αγοράς όπου οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν σχεδόν τετραπλάσιες όσων υποχώρησαν, 96 με 26 αντίστοιχα. Επόμενες αντιστάσεις για το Γ.Δ. συναντώνται στις 878 και 895 – 901 μονάδες, ήτοι στα προηγούμενα υψηλά, αλλά βεβαίως για μια πειστική υπέρβαση των 900 μονάδων θα πρέπει οι τζίροι να επιστρέψουν στα 80-90 εκατ. ευρώ ημερησίως.