Markit: Σε χαμηλό ενάμισι έτους ο PMI στην Ευρωζώνη το Μάιο

Markit: Σε χαμηλό ενάμισι έτους ο PMI στην Ευρωζώνη το Μάιο

Xαμηλό ενάμισι έτους κατέγραψε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Markit στον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 54,1 μονάδες τον Μάιο από 55,1 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών σημειώνοντας τη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 18 μηνών, με τον ρυθμό της οικονομικής επέκτασης να επιβραδύνει για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό 16 μηνών στις 53,9 μονάδες από 54,7 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 μονάδες από 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

«Ο δείκτης PMI για τον Μάιο εμφανίζει άλλη μία σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Αν και στους προηγούμενους μήνες είδαμε έκτακτους παράγοντες όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απεργίας και την αργία του Πάσχα να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, κατά τον Μάιο καταγράφονται αναφορές ότι οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των δημόσιων αργιών», αναφέρει ο Κρις Γουιλίμαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.