J. Lew: Εξωγενείς οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ

J. Lew: Εξωγενείς οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία είναι «φωτεινό σημείο», σε σύγκριση με άλλες χώρες, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Yahoo Finance ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος κατά τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια.

Όπως είπε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από «αντιξοότητες» εκτός ΗΠΑ, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όταν συνομιλεί με ομολόγους του, από χώρες του G-20, τον ρωτούν ποιο είναι το «μαγικό στοιχείο» της αμερικάνικης οικονομίας. Και, όπως είπε, η απάντησή του είναι: «η ανθεκτικότητα του λαού μας, και ότι χρησιμοποιήσαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό σημαίνει τα δημοσιονομικά, νομισματικά, ρυθμιστικά και πολιτικά μέσα. Σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχει μια απροθυμία να χρησιμοποιηθούν όλοι αυτοί οι μοχλοί».

Ο κ. Lew υποστήριξε ότι για να υπάρξει μια ακόμα πιο ισχυρή ανάκαμψη πρέπει να νομοθετηθεί και να υλοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης Obama για τα έργα υποδομών. Ερωτηθείς γιατί είναι τόσο δύσκολο να περάσει αυτή η νομοθεσία δεδομένου ότι όλοι είναι υπέρ της βελτίωσης των υποδομών, ο Lew απάντησε, «ότι όλοι θέλουν νέους και καλύτερους δρόμους, γέφυρες, τούνελ και αεροδρόμια, το θέμα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά». Κατά συνέπεια το θέμα αυτό συνδέεται με τους φόρους και τη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε.

Και σχετικά με αυτό το θέμα δήλωσε πως «... το φορολογικό μας σύστημα επιβάλλεται να διορθωθεί». «Πρέπει να καλυφθούν τα κενά που συμβάλλουν στην ανισότητα και την αναποτελεσματικότητα και να συρρικνώσουμε το κόστος για τις επιχειρήσεις». «Για αυτό τον λόγο υπάρχουν εταιρείες offshore επειδή το κόστος είναι πολύ υψηλό», ανέφερε.

Σχολίασε επίσης ότι διακρίνει κοινές γραμμές μεταξύ των προτάσεων των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και της διοίκησης Obama, «αλλά και πάλι η πολιτική κάνει τα πράγματα δύσκολα».

«Υπάρχουν ενστάσεις από ομάδες πίεσης που λένε ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους. Λένε ότι η μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα ωφελήσει μόνο τις μεγαλύτερες εταιρείες, και θα πλήξει τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι στην πραγματικότητα μερικές ΕΠΕ, εταιρείες αγωγών και hedge funds υψηλού κινδύνου».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο Lew περιορίστηκε να απαντήσει πως ο ίδιος είναι «ρεαλιστής».