IHS Markit: Επιβραδύνθηκε η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

IHS Markit: Επιβραδύνθηκε η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Ισχυρή αλλά με ψαλιδισμένο momentum ήταν η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, όπως αποκαλύπτουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της IHS Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης προμηθειών επιχειρήσεων (PMI) για την Ευρωζώνη, υποχώρησε στις 57,5 μονάδες από 58,8 τον Ιανουάριο και κάτω από τις 58,5 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Ο PMI ενδεικτικός για την πορεία την ότι το επίπεδό του είναι ακόμα υψηλό σύμφωνα με το Reuters.

Υποχώρηση σημείωσε και ο δείκτης PMΙ για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, ο οποίος έπεσε στις 56,7 μονάδες από 58 τον Ιανουάριο και 57,6 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο, η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης συνέβη, καθώς οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους, κάτι που είναι καλοδεχούμενο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κινείται προς την απόσυρση της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών των υπηρεσιών μειώθηκε στις 52,8 μονάδες αλλά οι 53,6 μονάδες του Ιανουαρίου ήταν η υψηλότερη τιμή από τα μέσα του 2008. Από την αρχή του 2018, το ευρώ έχει ανατιμηθεί περίπου 3% έναντι του δολαρίου, κάνοντας λιγότερο ελκυστικές τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Επιβράδυνση σημείωσε και η δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με τον δείκτη PMI να μειώνεται στις 58,5 μονάδες από 59,6 τον Ιανουάριο και 59,3 που ανέμεναν οι αναλυτές.