HΠΑ: Ανοιχτή η πιθανότητα διατήρησης της NAFTA, χωρίς να αποκλείονται νέες διμερείς συμφωνίες

HΠΑ: Ανοιχτή η πιθανότητα διατήρησης της NAFTA, χωρίς να αποκλείονται νέες διμερείς συμφωνίες

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που ασχολούνται με θέματα εμπορίου ελπίζουν ότι θα διατηρηθεί η τριμερής δομή του πλαισίου εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA), ως αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης με το Μεξικό και τον Καναδά, σύμφωνα με τις απόψεις γερουσιαστών.

Αρκετά μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, δήλωσαν ότι τόσο ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, όσο κι ο νέος Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιταϊζερ, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών άφησαν να εννοηθεί ότι προτιμούν την υφιστάμενη τριμερή εμπορική δομή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η πιθανότητα παράλληλων διμερών συμφωνιών τόσο με το Μεξικό, όσο και με τον Καναδά.

“Η προτίμησή τους είναι η τριμερής δομή,” δήλωσε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντέμπι Στέιμπναου στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Ρος άφησε να εννοηθεί ότι συζητιέται η ιδέα των διμερών συμφωνιών με τον Καναδά και το Μεξικό χωρίς να επιβεβαιώσει την προτίμηση της κυβέρνησης Τραμπ, για το υφιστάμενο τριμερές πλαίσιο.

“Για την ώρα, είναι μία τριμερής συμφωνία. Θα δούμε τι θα προκύψει στο μέλλον. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσουμε στην ουσία των ζητημάτων. Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είναι πολύπλοκες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ