H ΕΡΤ παίζει… μπάλα προεκλογικά και μοιράζει εκατομμύρια

H ΕΡΤ παίζει… μπάλα προεκλογικά και μοιράζει εκατομμύρια

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η διοίκηση της ΕΡΤ φέρεται να προωθεί την απόφασή της να κλείσει συμφωνία με μεγάλη ΠΑΕ για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 24 εκατ. ευρώ, για 3 χρόνια δεσμεύοντας την κρατική τηλεόραση. Μάλιστα για να το επιτύχει αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της ήδη έχει εξαντληθεί.

Ήταν 10 Μαΐου όταν η διοίκηση της ΕΡΤ εξουσιοδοτούσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της να ζητήσει «να υποβάλλει αίτημα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, μεγάλης αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2019» κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει να εγκρίνεται.

Στόχος της «μεγάλης αναπροσαρμογής» ήταν η υλοποίηση μιας απόφασης που αφορά τηλεοπτικά δικαιώματα για την μετάδοση μεγάλης ΠΑΕ και συγκεκριμένα του ΠΑΟΚ, για τρία χρόνια, στην οποία προστίθενται και συμφωνίας για την μετάδοση αγώνων και άλλων ομάδων με αποτέλεσμα το ποσό να αγγίζει τα 30 εκατ. Ευρώ

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Πρώτα απ όλα  αφορά στο γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ  δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασή της εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Μιας περιόδου που δείχνει να οδηγήσει σε αλλαγή της Κυβέρνησης.

Επίσης η εκ νέου υπέρβαση του προϋπολογισμού της που ήδη αναθεωρήθηκε τον Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλα κενά τη στιγμή κατά την οποία ως γνωστός χρηματοδοτείται από το γνωστό τέλος που πληρώνουν όλοι οι πολίτες της χώρας.

Τα ερωτήματα πολλά. Κατ αρχάς το κυριότερο είναι πόσο ηθικό είναι η απερχόμενη κυβέρνηση και η νυν διοίκηση της ΕΡΤ να δεσμεύουν τις επόμενες με επιλογές αυτού του αστρονομικού οικονομικού κόστους;

Ακόμη Ποιος έχει δώσει, βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν για προώθηση της σχετικής αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού  την έγκρισή να προχωρήσει αυτή η διαδικασία

Κυρίως όμως το θέμα συνδέεται με το αν η απόφασή για τη συμφωνία που αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων συνοδεύεται από οικονομική έρευνα «κόστους/απόδοσης» που να δικαιολογεί τα ποσά που θα δεσμευτούν και την επιστροφή σε έσοδα και ακροαματικότητα που θα επιφέρουν

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ έχει ήδη  δεσμεύσει ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ για αθλητικό πρόγραμμα, εξαντλώντας τον σχετικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή για την  παραγωγή όλου του υπόλοιπου προγράμματος της, το ποσό που δεσμεύεται δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Από το ποσό πρέπει να αφαιρεθεί και η υποχρέωση της ΕΡΤ (3 εκατ. ευρώ περίπου ή 1,5% του τζίρου της)  που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να αποδοθεί για την χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου.

Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι η απερχόμενη κυβέρνηση βάλει ουσιαστικά κατά των ελληνικών εταιρειών παραγωγής τηλεοπτικών προϊόντων και μετατρέπει την ΕΡΤ σε ένα αθλητικό κανάλι, τα έσοδα του οποίου όμως δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.  

Ο ανταγωνισμός 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως με τη χρήση του κρατικού προϋπολογισμού και εφόσον οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και με τα ιδιωτικά και συνδρομητικά κανάλια που καλούνται πλέον να ανταγωνιστούν όχι έναν υγιή σταθμό αλλά το ίδιο το κράτος

Η κατάσταση στην ΕΡΤ και η επιστροφή αποζημιώσεων

Την ίδια στιγμή στην ΕΡΤ πέραν της προεκλογικής «μπάλας» που παίζεται σε επίπεδο τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών αγώνων βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα άλλο ζήτημα που αφορά εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση δείχνει να κάνει το… χατήρι των συνδικαλιστών που συνδιοικούν αν δεν διοικούν την κρατική τηλεόραση και ζητά θέτοντας σε εφαρμογή  Κοινή Υπουργική Απόφαση, συμψηφισμών των αποζημιώσεων που πήραν, μετά το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να δουλεύουν είτε στη ΝΕΡΙΤ. Συμψηφισμό που οδηγεί τους εργαζόμενους στο να πρέπει να επιστρέψουν  δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναβίωσε τις συμβάσεις της περιόδου 2013-2015, ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητούσε να καλυφθεί το «κενό που άφησε στον εργασιακό μας βίο και τα δικαιώματα η διετία 2013-2015»

Σημειώνεται πως η ΠΟΣΠΕΡΤ απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 19 Ιουνίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αν δεν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι της ΕΡΤ, που δεν προσελήφθησαν και δεν δούλεψαν στην ΝΕΡΙΤ αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη εργασία, εμφανιζόμενοι ως άνεργοι τα δύο χρόνια μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, θα εισπράξουν χιλιάδες ευρώ.