Goldman Sachs: Θετική για την ανάπτυξη μια κυβέρνηση της ΝΔ

Goldman Sachs: Θετική για την ανάπτυξη μια κυβέρνηση της ΝΔ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και η μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία είναι παράγοντες που ενισχύουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και το μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα που καλύπτει τις πληρωμές ομολόγων έως τα μέσα του 2021 είναι οι δύο βασικοί λόγοι που η Goldman Sachs βλέπει θετικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018. «Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είναι θετική εξέλιξη για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε πτώση τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και σε βελτίωση τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, γεγονός που κατ'' επέκταση θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Goldman τους συνδέει με τις ακόλουθες εξελίξεις. Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης των δημοσιονομικών λόγω των δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ακυρώσουν περικοπές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Δεύτερον, στο σενάριο χαμηλότερης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα γίνουν πιο αρνητικές από ότι έχει προβλεφθεί καθώς η κυκλική βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ενδεχομένως να μην υλοποιηθεί στον ίδιο βαθμό και η διαφορά επιτοκίων-ανάπτυξης θα γίνει λιγότερο ευνοϊκή για τις προοπτικές του χρέους. Τρίτον, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν αν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις προς τα ιταλικά ομόλογα.

Σε μεσοπρόθεσμα ορίζοντα η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην Ελλάδα καθώς το υψηλό κρατικό χρέος και το χρέος του ιδιωτικού τομέα, το προβληματικό τραπεζικό σύστημα και οι ατελείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη ενώ άντεξε στις πιέσεις από την παγκόσμια επιβράδυνση που σημειώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους. «Σε πλήρη εναρμόνιση με την αρχική αντίδραση των αγορών στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είμαστε θετικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας», τονίζει.

Αφού αναφέρεται στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Goldman σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 36,6% έναντι 26,6% του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, εκτιμώντας ότι ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην εξασφαλίσει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.