Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους ανέργους

Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους ανέργους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Εκτός αγοράς εργασίας βρίσκεται το 40% των νέων που αποφοίτησαν από τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Τα στοιχεία της Eurostat είναι γροθιά στο στομάχι και δείχνουν ότι οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων για τους νέους ήταν οι χειρότερες στην Ε.Ε. κάτι που ανάγκασε πολλούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat οι νέοι 20- 34 ετών, οι οποίοι αποφοίτησαν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα προηγούμενα 3 χρόνια βρίσκονται στη χειρότερη θέση σε σύγκριση με τους νέους άλλων χωρών. Το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 διαμορφώνεται στο 85,5% και στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, ενώ στην πρώτη κατηγορία, με ποσοστό από 89% και πάνω, συμπεριλαμβάνονται οι Βαλτικές χώρες, όπως επίσης η Ουγγαρία και η Τσεχία. Στην τελευταία θέση με ποσοστό μόλις 59%, δηλαδή 4 στους 10 που αποφοίτησαν τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή από το έτος 2009. Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 68,1%, απέχοντας 15,7 ποσοστιαίες μονάδες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΤΟ νούμερο αυτό δείχνει πόσο επηρέασε η κρίση τη χώρα και την αγορά εργασίας. Μάλιστα το ποσοστό απασχόλησης για τους νέους πτυχιούχους πανεπιστημίου μειώθηκε έως ως το 45,4%, τα χρόνια βέβαια που η ανεργία κάλπαζε και αυξανόταν με ρυθμούς της τάξης 28%.

Τι προσέφερε ή έξοδος από το Μνημόνιο; Προς το παρόν τίποτα. Η Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό μόλις στο 59%, απέχοντας 26 ποσοστιαίες μονάδες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Και δυστυχώς εάν κοιτάξεις τι έκαναν οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση και υπέγραψαν Μνημόνια απογοητεύεσαι. Και αντιλαμβάνεσαι ότι σε αυτή την χώρα δεν γίνεται τίποτα. Στην Πορτογαλία το ποσοστό ανέρχεται στο 85,9%, στην Κύπρο 81,3%, στην Ισπανία της μεγάλης ανεργίας στο 77,9%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα σε σύνολο 3,814 εκατομμυρίων εργαζομένων, το 34% είναι απόφοιτοι Λυκείου, το 28% έχουν πτυχίο ΑΕΙ και κάτι λιγότερο από 10% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού.