E. Nowotny (ΕΚΤ): Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια όσο παραμένει χαμηλά ο πληθωρισμός

E. Nowotny (ΕΚΤ): Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια όσο παραμένει χαμηλά ο πληθωρισμός

Δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, δήλωσε σήμερα Παρασκευή το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, Ewald Nowotny, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Όσο έχουμε χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού ... Δεν βλέπω προοπτική για υψηλότερα επιτόκια», είπε συγκεκριμένα σε συνέδριο ο κ. Nowotny, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο που καθορίζει τα επιτόκια της ΕΚΤ.

«Τα επιτόκια έχουν ένα σημαντικό στοιχείο, όχι μόνο από τη μακροοικονομική σκοπιά, γιατί έχουν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο "σηματοδότη" σε μια οικονομία της αγοράς», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε τον Αύγουστο σε 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, αλλά δεν αναμένεται να πιάσει το στόχο της ΕΚΤ - σχεδόν στο 2% -  τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο σημερινό της επίπεδο, το -0,4%, μέχρι και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της αγορών στοιχείων.