Capital Economics: «Βλέπει» εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στο 5,25%

Capital Economics: «Βλέπει» εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στο 5,25%

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της Capital Economics για την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, θέτοντάς την στην ουσία εκτός αγορών για την επόμενη διετία, καθώς σε σημερινή της έκθεση τονίζει ότι η χώρα μας είναι αυτή που θα απογοητεύσει περισσότερο φέτος όσον αφορά την ανάπτυξη και ταυτόχρονα παραμένει η πιο ευάλωτη στη γενικότερη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αποτέλεσμα είναι να προβλέπεται ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα εκτιναχθούν έως το 5,25% έως το τέλος του 2020.

«Εκτιμούμε ότι τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν αρκετά κακές επιδόσεις την επόμενη διετία – ειδικότερα της Ιταλίας και της Ελλάδας – καθώς η ανάπτυξη θα απογοητεύσει και τα ελλείμματα θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, οι ευρωεκλογές αυξάνουν τις ανησυχίες και η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές», σημειώνει η Capital Economics.

Ο οίκος «βλέπει» τα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας να ολοκληρώνουν το τρέχον έτος και το επόμενο στο 0,25% πολύ κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια σε αυτό το διάστημα. Παρ' όλα αυτά, τα επιτόκια για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα αυξηθούν για τρεις λόγος.

Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι το μακροοικονομικό outlook της Ευρώπης είναι χειρότερο απ' ότι εκτιμούν οι περισσότεροι. Δεύτερον, οι ευρωεκλογές του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις ανησυχίες αναφορικά με την ενότητα της Ευρώπης και τρίτον, η ζήτηση της ΕΚΤ για κρατικά ομόλογα θα περιοριστεί καθώς ολοκληρώθηκε το QE και παρά το0 γεγονός ότι θα προχωρήσει σε επανεπενδύσεις.