Capital Economics: Οι επενδυτές καλωσορίζουν την αυτοδυναμία της ΝΔ

Capital Economics: Οι επενδυτές καλωσορίζουν την αυτοδυναμία της ΝΔ

Την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές καλωσορίζουν οι επενδυτές ωστόσο από μόνη της δεν αλλάζει τα πάντα στην οικονομία αφού οι προκλήσεις για την Ελλάδα παραμένουν. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική τύχη της χώρας μας συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης.

«Η εκλογή νέων προέδρων στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει ότι το ΔΝΤ το θεωρεί μη βιώσιμο», σημειώνουν οι αναλυτές του βρετανικού οίκου. «Όμως οποιαδήποτε πρόταση για περαιτέρω διαγραφή χρέους αναμένεται να βρει αντίσταση από τη Γερμανία και να εγείρει ανησυχίες ότι θα υπάρξει προηγούμενο για την Ιταλία», προσθέτουν υποστηρίζοντας ότι κρατούν... μικρό καλάθι όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα σύντομα.

Παρά το γεγονός ότι η νίκη της ΝΔ είχε προεξοφληθεί, το καλό νέο για την Ελλάδα είναι ότι εξασφάλισε την αυτοδυναμία. Αυτό θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθήσει να εφαρμόσει την μετριοπαθή και πιο φιλική προς την αγορά ατζέντα του χωρίς να χρειάζεται να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Συνεπάγεται, επίσης, ότι η χώρα αποφεύγει το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στα στενά όρια της Ευρωζώνης, σε επίπεδο μακροοικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, παραμένει σε «ενισχυμένη εποπτεία», μία κατάσταση που μοιάζει πολύ με μνημόνιο. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της μόνο αν συνεχίσει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Επίσης, οι αναλυτές στέκονται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε υπερπλεόνασμα γιατί πάγωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ τα προεκλογικά μέτρα κοστίζουν πάνω από 1% του ΑΕΠ. Όσο για τις υποσχέσεις της ΝΔ, αυτές τοποθετούνται στο 1,5%-2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η Κομισιόν δεν αποκλείεται να κάνει... τα στραβά μάτια σε πιθανή δημοσιονομική απόκλιση αλλά θα επανέλθουν για το 2021.

Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να βρει λύσεις και να εφαρμόσει μία ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων, από τη βελτίωση της είσπραξης φόρων έως τα «κόκκινα» δάνεια, με την Capital Economics να υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σε διάστημα 18 μηνών, εκεί που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν. 

Κ. Μαριόλης