CNBC: Ενισχύεται η κυριαρχία των ΗΠΑ στις αγορές πετρελαίου

CNBC: Ενισχύεται η κυριαρχία των ΗΠΑ στις αγορές πετρελαίου

Την ενδεχόμενη αύξηση της αμερικανικής επιρροής στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου επισημαίνει η τελευταία ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΠΕΚ με μη μέλη του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως στη διάσκεψη αυτή «ήταν παρούσα μια απρόσκλητη και απροσπέλαστη χώρα, οι ΗΠΑ». Αυτή η συνάντηση όπου μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ συγκεντρώθηκαν για να συμφωνήσουν μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου υπενθυμίζει σε όλους «ότι οι Τρεις Μεγάλοι του Πετρελαίου –Ρωσία, Σ. Αραβία και ΗΠΑ– με τη συνολική παραγωγή τους να αποτελεί το 40% της παγκόσμιας, είναι οι κυρίαρχοι παίκτες», επισημαίνει η έκθεση. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ΟΠΕΚ για την κυριαρχία του στις τιμές του πετρελαίου, ζητώντας συχνά να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και στη συνέχεια να διαμηνύει στο καρτέλ να διατηρήσει την παραγωγή του. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έγιναν κυρίαρχοι ανταγωνιστές στις αγορές πετρελαίου και μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως χάρη στην επανάσταση του πετρελαίου από σχιστόλιθο. Σύμφωνα με την αμερικανική Energy Information Administration, την εβδομάδα έως τις 30 Νοεμβρίου 2018, οι ΗΠΑ ήταν καθαροί εξαγωγείς αργού πετρελαίου και παραγώγων για πρώτη φορά από το 1991.

Παράλληλα, η Energy Information Administration τονίζει πως οι αυξανόμενες αμερικανικές εξαγωγές θα προκαλέσουν ανταγωνισμό σε πολλές αγορές. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο». «Οι χαμηλότερες τιμές», τονίζεται, «είναι ευπρόσδεκτες, αν και οι παραγωγοί του θα επιθυμούσαν να δουν ότι παραμένουν αρκετά υψηλές για να ενθαρρύνουν περαιτέρω επενδύσεις», καταλήγει η ΕΙΑ.

Φωτογραφία: AP