CEO Thomas Cook: «Είχαμε μαύρη τρύπα άνω των 3,1 δισ. λιρών»

CEO Thomas Cook: «Είχαμε μαύρη τρύπα άνω των 3,1 δισ. λιρών»

«Μαύρη τρύπα» άνω των 3,1 δισ. λιρών είχε στον οικονομικό της ισολογισμό η Thomas Cook, πριν ανακοινώσει την κατάρρευσή της τη Δευτέρα, όπως κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο ο CEO της εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουσερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο κ. Φανκχάουσερ ανέφερε στο δικαστήριο ότι εκτός από την «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό, η εταιρία είχε λάβει εφτά μη δεσμευτικές προσφορές για κάποια κομμάτια του συνολικού της έργου, τα οποία απορρίφθηκαν από το συμβούλιο και τους πιστωτές της Thomas Cook, επειδή δεν κρίθηκαν εμπορικά δικαιολογημένες.

guardian

Στην επισφαλή οικονομική κατάσταση της εταιρίας προστίθενται και έξοδα, όπως πάνω από 380 εκατομμύρια προς συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και πάνω από 270 εκατομμύρια σε άλλους εξωτερικούς προμηθευτές. Και καθώς χειροτέρευε η κατάσταση της εταιρίας, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών άρχισαν να ακυρώνουν πληρωμές, προκειμένου να προστατευτούν από απώλειες, επηρεάζοντας περαιτέρω τη ρευστότητα και την οικονομική κατάσταση του τουριστικού ομίλου.

Πλέον οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν έρευνες στους ελεγκτές και στους διευθυντές της Thomas Cook. O ανεξάρτητος φορέας για τη διαφάνεια οικονομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, FRC, ανακοίνωσε ότι θεωρεί επείγουσα υπόθεση τη διερεύνηση της πτώχευσης της Thomas Cook, και εξέφρασε ανησυχίες για κάποιου είδους «εξαιρέσεις» που φαίνεται να υπάρχουν στους ισολογισμούς της εταιρίας, αλλά και για μπόνους που λάμβαναν οι διευθυντές της.

Επίσης η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» για το πως διοικείτο η εταιρία, για τις λογιστικές της πρακτικές, τις αποζημιώσεις και την διαχείριση, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσέλθουν στο κοινοβούλιο οι CEOs και οι ελεγκτές της εταιρίας για να απολογηθούν.

Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση της κατάρρευσης, η Thomas Cook τέθηκε σε καθεστώς υποχρεωτικής ρευστοποίησης με αίτημα που κατέθεσε η εταιρία στο ανώτατο δικαστήριο και η βρετανική κυβέρνηση δρομολόγησε με επείγουσες διαδικασίες προς την υπηρεσία Πτωχεύσεων του Υπουργείου Επιχειρήσεων, την έρευνα για τα αίτια που την οδήγησαν στην πτώχευση.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν τη Δευτέρα, η εταιρία φαινόταν να έχει οφειλές ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών.