Bloomberg: «Τραγωδία» να μην επενδύσετε στην Ελλάδα τώρα που υποχωρεί ο λαϊκισμός

Bloomberg: «Τραγωδία» να μην επενδύσετε στην Ελλάδα τώρα που υποχωρεί ο λαϊκισμός

Το fund Amber Capital είναι τόσο αισιόδοξο για την πορεία της Ελλάδα που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μόνη «ελληνική τραγωδία» συνίσταται στο ότι δεν υπάρχουν αρκετές μετοχές να αγοράσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ο ιδρυτής της Amber Capital, διαχειριστή ενεργητικού 1,8 δισ. δολαρίων το 2005, Τζότζεφ Ογκουρλιάν, τονίζει ότι η Ελλάδα «έχει όλους τους συντελεστές σε αντίθετη κατεύθυνση έναντι πολλών χωρών - όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «έχει υποχωρήσει ο λαϊκισμός, έχει την οικονομία σε πολύ, πολύ ισχυρό επίπεδο, έχει απίστευτα ισχυρές βάσεις».

Όπως σημειώνει δε το Bloomberg, ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Ελλάδας ενισχύθηκε κατά 16% το 2019, στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του σε αρχές έτους εδώ και δύο δεκαετίες, τη στιγμή που - όπως προσθέτει χαρακτηριστικά το πρακτορείο - «υπάρχει έντονο το ενδεχόμενο ότι η φιλικότερη προς τις αγορές αντιπολίτευση θα αντικαταστήσει το λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και το Μάιο».

Για τον Τζ. Ουγκουρλιάν το πρόβλημα είναι ότι με τον ίδιο να αποφεύγει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν του απομένουν και πολλές επιλογές καθώς έχει επενδύσει ήδη σε  μετοχές του ΟΤΕ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε παρόμοιο τόνο κινείται και η Marathon Asset Management LLP, η οποία ανέφερε επίσης σε σημείωμά της στις 28 Φεβρουαρίου ότι υπάρχουν «σημαντικές ευκαιρίες αξίας» στις ελληνικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι η ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη είναι μακρύτερος από ό,τι υπολογιζόταν.

Ωστόσο, όπως τονίζει Bloomberg, «φυσικά ο ορίζοντας δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος» και εξηγεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε σε ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας ανησυχία στους πιστωτές. Το ΔΝΤ δήλωσε επίσης αυτό το μήνα ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, ενώ έχουν αυξηθεί και οι κίνδυνοι καθοδικών τάσεων.