Bloomberg: Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδια για την επόμενη ημέρα της ποσοτικής χαλάρωσης

Bloomberg: Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδια για την επόμενη ημέρα της ποσοτικής χαλάρωσης

Τα στελέχη της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ήδη εξετάζουν σενάρια για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης που έχουν γνώση του θέματος.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στη διαδικτυακή του έκδοση το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πληροφορία προερχόμενη από στελέχη της ΕΚΤ τα οποία ωστόσο θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς τα έως τώρα σχέδια είναι εμπιστευτικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται άμεση αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλωστε δεν έχουν εκπονηθεί συγκεκριμένες προτάσεις ή χρονοδιαγράμματα και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημες συζητήσεις για το τέλος της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συμφωνούν ότι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι οι επενδυτές θα αντιδράσουν νευρικά σε οποιοδήποτε μήνυμα ότι οι αγορές ομολόγων πρόκειται να μειωθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή,  τρία στελέχη της ΕΚΤ τόνισαν στο Bloomberg ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει τις αγορές ομολόγων στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.