Bloomberg: Γ. Νίκας - Τ. Λαβίδας ερευνώνται από την Επ. Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Bloomberg: Γ. Νίκας - Τ. Λαβίδας ερευνώνται από την Επ. Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Με την κατηγορία της διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο το παράνομο κέρδος στο χρηματιστήριο συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα  στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Μπ. Κοέν για διάστημα περίπου τριών ετών διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη λήψη χρημάτων, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχεδίου insider-trading που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. 

O Κοέν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων, ενώ θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου την Τρίτη. 

Η υπόθεση ωστόσο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ως ύποπτοι φέρονται επίσης τόσο ο Γιώργος Νίκας όσο και ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Πρόκειται για τους Γιώργο Νίκα - γιο του Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας - και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Π.Γ. Νίκας υπέβαλε ο Γεώργιος Νίκας την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κου Γεωργίου Νίκα και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στη Διοίκηση της Εταιρείας.

Insider-trading

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Κοέν, 33 ετών, μοιραζόταν τις εμπιστευτικές πληροφορίες με trader του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, ο οποίος στη συνέχεια τις μεταβίβαζε στον Γιώργο Νίκα, το διάστημα από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2017.

Στον 54χρονο Γιώργο Νίκα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από εισαγγελείς.  Ο Νίκας φέρεται να κέρδισε πάνω από 400.000 δολάρια από αγορά και πώληση μετοχών της Buffalo Wild Wings εξαιτίας εσωτερικής πληροφήρησης.

Επίσης, στον Γιώργο Νίκα και στον Τηλέμαχο Λαβίδα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες απο τις 7 Οκτωβρίου περί συνωμοσίας για να κλέψουν απόρρητες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc., από τον πατέρα του Τηλ. Λαβίδα, ο οποίος υπηρέτησε στο συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016.

Η Takeda Pharmaceutical Co. συμφώνησε να αγοράσει την Ariad (κατασκευαστή φαρμάκων για τον καρκίνο) αντί του ποσού των 4,66 δισ. δολ. το 2017.

Ο Λαβίδας κατηγορήθηκε την περασμένη Παρασκευή από έναν δικαστή και κρατήθηκε χωρίς εγγύηση εξαιτίας του ενδεχομένου να διαφύγει από τις ΗΠΑ , εν αναμονή της δίκης του.