A. Stubb: Το Brexit θα ήταν η Lehman Brothers της Ευρώπης

A. Stubb: Το Brexit θα ήταν η Lehman Brothers της Ευρώπης

Παραλληλισμό με την κατάρρευση της Lehman Brothers έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Δεν υπάρχει ένας οικονομολόγος παγκοσμίως, ο οποίος θα δει το ενδεχόμενο ενός Brexit ως καλό, είτε για το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για την παγκόσμια οικονομία… Θα έλεγα ότι αν οι Βρετανοί ψηφίσουν Brexit, θα δούμε ριζικές αναταραχές στην αγορά», σημείωσε σήμερα.

Ο Stubb σημείωσε ότι η Μ. Βρετανία αποτελεί οργανικό μέρος της ΕΕ, παρά τη φήμη της «απρόθυμης νύφης», ήδη από το 1973 που προσχώρησε στην ΕΟΚ.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να μείνει, τότε θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Αν μειωθεί η γραφειοκρατία και φιλελευθεροποιηθεί η εσωτερική αγορά υπηρεσιών, αγαθών, κεφαλαίων και προσώπων, τότε η Ευρώπη θα είναι καλύτερη για όλους», υποστήριξε ο Stubb.

Πέραν της οικονομικής πλευράς και η πολιτική μοίρα της Ευρώπης είναι σε κίνδυνο, καθώς επικράτηση του Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο με διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γαλλία, δήλωσε την Κυριακή από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag. Σημείωσε επίσης ότι η ανατολική Ευρώπη είναι σε αυξημένο κίνδυνο.

O Stubb πάντως σημείωσε ότι δεν αφορά κάτι τέτοιο τη χώρα του. «Η Φινλανδία είναι στην ΕΕ για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, άρα ένα μέρος της ασφάλειάς μας είναι η ΕΕ».