ΗΠΑ: Αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο στο 1,1%

ΗΠΑ: Αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο στο 1,1%

Κατά 1,1% ενισχύθηκε το πρώτο τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης, παραμένοντας ωστόσο σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το Marketwatch.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς, αντί να υποχωρήσουν, και οι επιχειρηματικές επενδύσεις δεν ήταν τόσο υποτονικές όσο είχε αναφερθεί, σύμφωνα με τη δεύτερη επικαιροποίηση των στοιχείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στην ανοδική αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. 

Στα αρνητικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες επίσης αναθεωρήθηκαν, παρουσιάζοντας τη μικρότερη αύξηση σε δύο χρόνια.

Παρόλο που η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ήταν δύο φορές πιο ισχυρή από την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, η αργή εκκίνηση του 2016 ενδέχεται να είναι αρκετή να αποτρέψει την επίτευξη ετήσιας αύξησης 3% για 11ο συνεχόμενο έτος.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανέκτησε κάποια δυναμική την άνοιξη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν μία αύξηση 2,5% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτό θεωρείται ότι είναι το καλύτερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες υπήρξαν ασυνήθιστα αδύναμες και η Wall Street περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και τα επόμενα βήματα στην Ευρώπη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναμένουν ότι Federal Reserve θα αποφύγει για σχετικά μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, το ενδεχόμενο να εξετάσει μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που βρίσκονται λίγο πάνω από το μηδέν.

Η έκθεση του πρώτου τριμήνου

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εξαγωγές τελικά αυξήθηκαν κατά 2% αντί να υποχωρήσουν κατά 0,3%.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, με εξαίρεση τον τομέα των ακινήτων, μειώθηκαν κατά 1,8% και όχι κατά 2,6% που αναμενόταν αρχικά. Η μεγάλη αλλαγή ήταν οι δαπάνες για πνευματική ιδιοκτησία, όπως το λογισμικό, οι οποίες αυξήθηκαν 4,4% έναντι προβλεπόμενης πτώσης 0,1%.

Στα αποθέματα, η αξία αυξήθηκε κατά 68,3 δισ. δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης 69,6 δισ.

Τα προσαρμοσμένα εταιρικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 0,3%. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 4,3% σε σχέση με το παρελθόν έτος.

Παράλληλα, οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους κατά μόλις 1,5% αντί του 1,8% που αναμενόταν, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τις αρχές του 2014. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν λίγο λιγότερο σε υπηρεσίες όπως τις μεταφορές, τις οικονομικές συμβουλές και την αναψυχή.

Ο πληθωρισμός, τέλος, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,2%. Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο, αυξήθηκε πιο έντονα, σε ποσοστό 2%, εάν αφαιρεθούν οι κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας.